Nieuws Actueel

Zin en onzin van circulair ondernemen

Caroline Spilt 25 september 2015

Circulair ondernemen lezing mvo middelgroot

“Circulair ondernemen kan, als je maar wilt”, zegt Coert Zachariasse, CEO van Delta Development Group. Als projectontwikkelaar van een Cradle to Cradle bedrijvenpark in Hoofddorp is hij zelf het levende bewijs. Zachariasse spreekt over zin en onzin van circulair ondernemen op de Ray Anderson-lezing, die jaarlijks plaatsvindt op de Dag van de Duurzaamheid. In een online publicatie die tijdens de lezing uitkomt, ontzenuwen MVO Nederland en experts waaronder Zachariasse de belangrijkste vijftien mythes over circulair ondernemen.

Marius Smit, de tweede hoofdspreker tijdens de Ray Anderson-lezing en oprichter van The Plastic Whale, loopt als ondernemer regelmatig tegen de mythes van de circulaire economie aan. Hij stelt dat bedrijven gelijk veel te groot denken: “Je moet gewoon ergens beginnen, focus houden en van daaruit verder ontwikkelen”, aldus de social entrepreneur die zelf vanuit het niets is gestart. Smit besloot een boot te bouwen van het plastic afval dat in de Amsterdamse grachten drijft. Met steun van velen runt hij nu een succesvol bedrijf, dat onder meer bedrijfsuitjes organiseert waarmee plastic uit de grachten wordt gevist. Behapbare brokkenIn de dagelijkse contacten met bedrijven merkt MVO Nederland dat er veel onterechte aannames leven. Samen met vijftien toonaangevende kenners prikte MVO Nederland deze mythes over de circulaire economie door. Tegelijk zijn er veel nog onbekende succesverhalen. Die laten zien hoeveel er mogelijk is als we samen dat zware macro-economische begrip vertalen in werkbare en behapbare brokken. Tijdens de Ray Anderson-lezing op 9 oktober gaan de deelnemers in gesprek met de auteurs en worden zij uitgedaagd in actie te komen en zelf te zoeken naar circulaire oplossingen voor hun organisatie.

De mythes: een overzicht- ‘Dat ken niet!’, Coert Zachariasse, Delta Development Group

- Het kost miljoenen om processen te veranderen, Marius Smit, Plastic Whale- Circulaire economie is een modewoord voor recycling, Michel van Yperen, MVO Nederland- De consument wil eigendom, Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam- Het wordt pas wat als de nationale overheid ingrijpt, Jacqueline Cramer Universiteit Utrecht- Circulaire economie is alleen interessant voor maakbedrijven, Geanne van Arkel, Interface Nederland- Circulair ondernemen vraagt veel technologische innovatie, Michel Schuurman, MVO Nederland- We zijn geen eigenaar meer, het draait om diensten, Pieter van Os, Reversed Concepts- Laagwaardige materialen kun je niet hergebruiken, Mireille Geijsen, I-Did Slow Fashion Movement- Geen afval? Afval is goud waard!, Laurens Groen, Milgro- Leven zonder afval is een dagtaak, Emily Jane Lowe, auteur ‘Leven zonder afval’ en blogger- Het is onmogelijk om het gefinancierd te krijgen, Richard Kooloos, ABN AMRO- Alleen een internationale aanpak is succesvol, Jan Willem Kanters en Thirza Monster, Cirkellab- Circulair is altijd duurzaam, Stefan van Uffelen, MVO Nederland- Circulaire economie brengt opwindende gouden tijden, Maurits Groen, mauritsgroen*mgmc Meer informatie over het programma vindt u hier.