Nieuws Actueel

Zis & Zo in Hengelo: een bijzondere cadeau-, hobby- en handwerkwinkel

Van onze redactie 17 september 2015

Siska Tinselboer Reinier van Willigen

Alles draait bij haar om creativiteit. "Ik geloof dat wij vrouwen creativiteit nodig hebben. Het zit in onze genen. En daar moeten we iets mee doen. Door mijn burn-out was mijn creativiteit een paar jaar lang ver te zoeken, dus ik weet hoe het voelt om het kwijt te zijn."

Vrouwen Met Zis & Zo hoopt ze de creativiteit bij vrouwen te stimuleren en waar nodig op te wekken. "Vrouwen hebben het zo druk, of dat nou is met werken of met de zorg voor het gezin. Als ze eens wat meer tijd zouden kunnen maken om creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld door te gaan breien en haken. Het is enorm ontspannend. En dat gun ik ze zo."

Volle aandacht Bij de vrolijke winkel aan de Marktstraat staat de klant dan ook altijd centraal. Elke klant, die overigens vaak vrouw is, krijgt de volle aandacht. "Ik wil weten wat degene interesseert, waar ze van houdt en op welke manier ze creatief wil zijn."

FairtradeEen tweedehands lamp in je woonkamer of een vintage ketting om je hals: het is helemaal in de mode. Met de tweedehands en vintage spullen in de winkel speelt Zis & Zo op die trend in. Een deel is zelfs op een bijzondere manier verkregen. "Ik heb de inboedel van een winkeltje uit Delden overgekocht, nadat de eigenaresse, een 91-jarige vrouw, was overleden. Ik heb zelfs haar meubels overgenomen om Zis & Zo in die mooie oude stijl in te richten." De klassieke garenkastjes van DMC zijn zelfs zo geliefd bij klanten, dat zij ze maar al te graag over willen kopen.

Toen Tinselboer gevraagd werd voor de Eerlijk Winkelen-route, twijfelde ze geen seconde. "Ik dacht meteen: ja, daar hoor ik gewoon bij", vertelt ze zelfverzekerd. "Door het verkopen van tweedehands en vintage doe ik aan recyclen. Ik zie de waarde van het oude. Bovendien verkoop ik veel handgemaakte werken, zowel van mezelf als van anderen. En dat zie ik eigenlijk als 'fairtrade in Nederland'."

Elke woensdagmiddag is er een haak- en breicafé. De winkel is woensdag van 13.00 uur tot 17.30 uur en zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Foto: Reinier van Willigen