Nieuws Actueel

Zitten is het nieuwe roken

We weten allemaal dat lichaamsbeweging ons gezond houdt. Maar toch worden we wereldwijd steeds minder actief en steeds luier. “Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de Nederlanders 7 tot 16 uur per dag zit” rekent Scherder voor. “Zitten is het nieuwe roken.” De wetenschapper wil met zijn publicaties en lezingen die trend tegengaan. “We wisten al dat overgewicht en obesitas tot de grootste bedreigingen van de gezondheid behoren, vanwege de risico’s op hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Maar de invloed op de hersenen is minder bekend.”

Caroline Spilt 4 september 2015

Zitten zitcultuur groot

Bij het grote publiek staat nog onvoldoende op het netvlies dat langdurig achtereen zitten eveneens gezondheidsrisico's kent. Het Sociaal en Cultureel Planbureau deed onlangs de zorgwekkende uitspraak dat Nederlanders met een gemiddelde van 6,8 zituren per dag het hoogst scoren van alle Europeanen.

TNO onderzoek wijst daarnaast uit dat lang zitten de kans op ziektes en zelfs vroegtijdig overlijden vergroot. Om mensen daar bewust van te maken en hun zitgedrag te veranderen, lanceert de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) op 1 september 2015 de campagne 'Sta op voor je rug'.

Zorgwekkende zitcultuurDe NCA is al 40 de jaar de toonaangevende beroepsorganisatie van chiropractoren in Nederland en heeft in de afgelopen jaren gezien dat er een zorgwekkende zitcultuur is ontstaan. Er zijn sterke aanwijzingen dat lang zitten samengaat met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden en verschillende ziektes en kwalen zoals rugklachten, hart- en vaatziektes, obesitas en hoge bloeddruk. Helaas is de hoeveelheid lichaamsbeweging per dag de afgelopen decennia steeds verder afgenomen. Met name op de werkvloer heeft fysieke arbeid veelal plaatsgemaakt voor zittend werk en de gevolgen hiervan zijn evident binnen verschillende takken van de gezondheidszorg.

Sta op voor je rug!De NCA heeft preventie hoog in het vaandel staan en zet zich daarom in om de zitcultuur in Nederland te doorbreken. Bewustwording en actie zijn daarbij van cruciaal belang. Met de campagne 'Sta op voor je rug' maakt de NCA een breed publiek bewust van de ernstige gevolgen van teveel zitten. Mensen worden daarnaast gestimuleerd om minder te zitten en meer in beweging te komen. De campagne bestaat onder andere uit de introductie van Mooph, een mascotte die het zitprobleem in korte filmpjes aan de kaak stelt. Daarnaast zijn er verschillende social media acties en wordt er een gratis rugscreeningsdag bij NCA chiropractoren georganiseerd op zaterdag 7 november. Kijk voor meer informatie op www.staopvoorjerug.nl.