Nieuws Actueel

Zo blijf je positief in negatieve situaties

Paulien van Eerdenburg 9 december 2015

Opeens gebeurt het. Je ervaart iets negatiefs waardoor je het even niet meer weet. Gewoon positief blijven denken is vaak de goede raad, maar hoe doe je dat?

Ik kreeg hier onlangs zelf ook mee te maken toen de verkoop van onze woning plots niet door bleek te gaan. De oorspronkelijke overdrachtsdatum was al verstreken en omdat de kopers uitstel hadden aangevraagd waren wij inmiddels al verhuisd naar onze tijdelijke huurwoning. Oeps...

Onze nieuwe woning, een kluswoning in Haarlem, zouden we enkele maanden later pas kunnen betrekken. Alles leek helemaal geregeld voor de verkoop van onze huidige woning. De afspraak met de notaris stond al gepland en de koopovereenkomst was getekend. En plotsklaps was daar een e-mail van onze makelaar dat de kopers de koop wilde ontbinden, ze konden de financiering niet rond krijgen.

De eerste (schrik) reactieEr spookten direct honderden vragen door mijn hoofd. Moeten we weer terug verhuizen? Hoe snel kunnen we het huis weer opnieuw verkopen? Kopers kunnen zich toch niet zomaar terugtrekken? En wat betekent dit voor onze nieuwe hypotheek? De moed zakte ons in de schoenen.

Maar na de eerste schrik reactie merk je dat je weer wat rustiger wordt, er moet actie worden ondernomen! Je probeert de vragen die bij je op komen te clusteren. Vervolgens probeer je deze de juiste prioriteit te geven en acties uit te voeren.

Je beseft dat je niets kunt veranderen aan de situatie (in mijn geval) en deze moet accepteren. Je kunt wel zelf bepalen hoe je met zo’n situatie omgaat. Boos blijven op de situatie heeft niet zo veel zin als je er niets aan kunt veranderen, accepteer het want er moet verder actie ondernomen worden!

Nieuwe verkooptactiekIn mijn geval moest de hypotheekadviseur gebeld worden en bespraken we met de makelaar een nieuwe verkooptactiek. Wanneer alle eerste acties waren uitgezet, overviel mij eerst weer even een gevoel van boosheid omdat ik goed besefte wat er was gebeurd. Even voel je je weer machteloos en ben je boos.

Wat is het dan makkelijk en soms fijn om iemand anders de schuld van alles te geven. In ons geval de kopers die de financiering niet rond kregen of de makelaar die niet op tijd ingreep. Gauw daarna besef je dat de situatie is zoals die is en dat jij wel invloed hebt op je eigen gedrag en hoe je met deze situatie omgaat.

Op een goede afloopAls de eerste schrik voorbij is, dan is er plaats om weer hoop te krijgen op een goede afloop. In mijn geval met een nieuwe verkooptactiek hoopte ik dat de woning snel weer verkocht werd. Wees creatief, denk in mogelijkheden. Wat kan er nog wel? Bedenk voor jezelf enkele stappen wat jij kunt doen, zo voel je je niet machteloos maar doe je iets.

Bedenk ook dat dit een tijdelijke situatie is en bedenk je hoe de situatie er over bijvoorbeeld een jaar uit ziet. Wat voor doel heb je? Ik had bijvoorbeeld altijd de toekomst van ons nieuwe huis voor ogen waar we na een flinke verbouwing in zouden gaan wonen. In mijn beleving zou onze oude woning dan al lang verkocht zijn. Dat is het beeld wat je voor ogen wilt houden en om dat te bereiken neem jij actie en verantwoordelijkheid.

Maar hoe?Sommige mensen ervaren dat ze sneller van een 'schrikreactie' naar een 'actie reactie' overgaan en andere mensen ervaren dit wellicht helemaal niet. Het kan je helpen om je bewust te zijn van de fases die je in zo’n situatie doormaakt. Neem, als je dit nodig hebt, de tijd om je hiervan bewust te worden. Het kan zijn dat je actie wilt onderneme 'actie reactie' maar dat de prioriteiten en acties zich niet vanzelf voordoen. Dat geeft helemaal niets, neem even de tijd, ga er voor zitten en schrijf al je gedachten op. Dit doe je door middel van de volgende 7 stappen.

1. Schrijf alle vragen en gedachten die in je opkomen op.

2. Cluster ze vervolgens in categorieën.

3. Buig de vragen om in acties.

4. Geef per actie aan wat de prioriteit is. Een actie kan bijvoorbeeld een hoge, gemiddelde of lage prioriteit hebben.

5. Neem dan nu je verantwoordelijkheid om je houding in de situatie aan te passen, alleen jij kunt dit namelijk doen en ook niemand anders zal dit voor je doen.

6. Pak je actielijst en werk alle acties één voor één af totdat alle acties zijn uitgevoerd. Je voert eerst de acties uit met de hoogste prioriteit.

7. Denk daarbij aan het doel, het lange termijn beeld, en bedenk je dat jij nu alles doet om dit beeld werkelijkheid te laten worden.

Als je echt gelooft in een goede afloop dan gebeurt het ook! Enkele weken nadat de koop werd ontbonden dienden zich nieuwe kopers aan. Inmiddels is de woning enkele maanden geleden overgedragen en hoefden we gelukkig niet terug te verhuizen.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing van ons droomhuis. Over enkele weken verhuizen we en gaan we heerlijk genieten van ons nieuwe thuis. In welke negatieve situatie heb jij positief gehandeld? En wat heeft het je opgeleverd? Ik ben benieuwd naar jou verhaal, laat je reactie onder dit bericht achter.