Nieuws Actueel

Zo bouwt ZSL aan een community van waterambassadeurs

Schoon, veilig en voldoende water; dát is waar de Dutch Wavemakers zich voor hardmaken in zowel binnen- als buitenland. Momenteel zijn de waterambassadeurs in Hong Kong waar ze de lokale jeugd en bezoekers van de zeilwedstrijd Volvo Ocean Race bewustmaken van het belang van water.

Timo van de Kasteele | De Ondernemer i.s.m. ZSL 30 januari 2018

Wavemakers

De Dutch Wavemakers is een project van ZSL. Acht jaar geleden gestart als een verbinder tussen overheden, het bedrijfsleven en watersporters, met momenteel als doel het wereldwijd vergroten van het waterbewustzijn. Watersporters en studenten Watermanagement en -techniek fungeren als ambassadeurs.

Bewustmaken

Tijdens de Volvo Ocean Race, een wereldwijde zeilrace, leidt de route van wereldhaven naar wereldhaven. Daar gaan de ambassadeurs in gesprek met de jeugd, het bedrijfsleven en universiteiten over het belang van water. De ambassadeurs maken zich sterk voor voldoende, kwalitatief goed en veilig water. ,,Sport opent deuren en legt duurzame verbindingen'', zegt Tilly Stroo van ZSL.

Lees ook: Hele wereld aan de groene energie door dansje te wagen op Rotterdamse vloer

Dat bewustmaken gebeurt overal ter wereld. Afgelopen maand waren de waterambassadeurs op missie in Kaapstad, waar op scholen proeven met water zijn gedaan. Nu zijn de Dutch Wavemakers in Hong Kong, waar de Volvo Ocean Race net is aangekomen. Dat bewustmaken gebeurt ook in eigen land.

Dijk en duinen

Met het Watersportverbond, Ons Water en Wetsus zetten de Dutch Wavemakers, grotendeels afkomstig uit Zeeland, zich ook in op scholen. Met het programma Proef de Zee leren kinderen uit het basis- en voortgezet onderwijs dat het niet vanzelfsprekend is dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt. En hoe belangrijk dijken en duinen voor de veiligheid van ons land zijn.

ZSL bouwt met het programma Dutch Wavemakers aan een community van jonge waterambassadeurs. Dat zijn watersporttalenten en studenten die een water gerelateerde studie volgen. Van bruggenbouwers tot wateronderzoekers. Die ambassadeurs reizen de wereld over, zoals nu tijdens de Volvo Ocean Race.

Nederlandse expertise

Op die manier wordt internationaal de Nederlandse expertise op het gebied van water in the picture gezet en maken de ambassadeurs jongeren van basisschool tot wetenschappelijk onderwijs enthousiast over water. Zo ontstaan op spontane wijze internationale netwerken. Samen bouwen ze bruggen. Ook werken de Dutch Wavemakers samen met Team NL toe naar waterbewustzijn tijdens de Olympische Spelen in Tokyo in 2020.