Nieuws Actueel

Elke vluchteling met een businessplan mag blijven

Elke vluchteling die zichzelf framet als Amerikaanse unicorn heeft in twee weken een verblijfsvergunning.

Caroline Spilt 1 december 2015

Vluchtelingondernemerbusinessplanverblijfstatus1065

Vluchtelingen zitten werkloos in een asielzoekerscentrum. En Nederland kijkt werkeloos toe. Als echte ondernemer houdt Dennis Vermeulen, CEO van financieel adviesbureau INCO Business Group, daar niet van. Via het recent versoepelde startupprogramma van Economische Zaken helpt hij iedere vluchteling met een goed businessplan in twee weken aan een verblijfsvergunning. Een maas in de wet, noemt hij het: "Op het randje."

Vluchtelingen mogen niet werken en elke ondernemer die een vluchteling laat werken, doet dat op straffe van een boete. Wie wil bijverdienen, mag dagelijks de slaapzaal vegen voor maximaal veertien euro per week.

Wat weinigen weten is dat een vluchteling die wil werken ook gewoon drie a4-tjes businessplan kan inleveren. Dan mag hij zelfs per vliegtuig komen. Vermijdt hij meteen het AZC en de boottocht. De Nederlandse wet biedt namelijk voldoende ruimte om je als startup in Nederland te vestigen. Frame jezelf als Amerikaanse unicorn en je bent meer dan welkom.

Dinsdag lanceert Vermeulen 'Incubators for Immigrants', de stichting die de vluchteling hierbij gaat helpen.

Als de wet het toelaat, waarom is wat jullie doen dan op het randje?

"Het is niet op het randje, maar veel mensen vinden dat er niet meer vluchtelingen Nederland in mogen. We weten dat we gevoelige snaren gaan raken. De diensten van INCO zitten wel op het randje. We helpen Nederlandse ondernemers naar het buitenland om belasting te besparen."

Op het randje, maar wel legaal?

"Juridisch wel, maar moreel misschien niet. Waarom kunnen ondernemers wel belasting ontwijken en arbeiders niet? Dat zijn morele discussies."

Toen INCO Business Group nadacht over haar eigen positionering en merk ontstond het plan om hetgeen ze nu voor commerciële doeleinden doen ook voor vluchtelingen te doen. Om onafhankelijkheid te waarborgen, heeft Vermeulen er een stichting voor in het leven geroepen: Incubators for Immigrants.

Op de website kan een vluchteling zijn plan uploaden. Door een groep (bekende) ondernemers wordt zo'n plan beoordeeld: "Is het relevant, haalbaar, schaalbaar?" Dan starten ze een traject bij de IND. De IND geeft ze binnen twee weken een verblijfsvergunning voor een jaar. Na één jaar moet de ondernemervluchteling aan de IND aantonen dat hij zelfvoorzienend is, door middel van een puntenstelsel. Vermeulen: "Ze moeten 90 uit 300 punten halen. Maar dat is reëel, hoor. Je krijgt al twintig punten voor een goed businessplan en nog eens twintig voor een universitair diploma." Na één jaar kan de ondernemer een aanvraag indienen voor nog eens vijf jaar, en daarna nog een keer vijf jaar. Pas dan krijgt iemand de Nederlandse nationaliteit.

Na twee weken een vergunning. Ik neem aan dat je dan niet de tijd hebt om onderscheid te maken tussen economische en politieke vluchtelingen?

"Wij zijn geen IND. We beoordelen geen status, wel een plan. Daarnaast kan economische migratie ook een vorm van politieke migratie zijn."

"De angst voor economische migratie is dat deze mensen gebruik maken van onze welvaartsstaat en sociale zekerheden. Dat ze hun hand ophouden. In geval van de startupregeling moet iemand van tevoren duidelijk maken dat ze een jaar kunnen overleven."

Op de website van Rijksoverheid staat dat iemand die in aanmerking wil komen voor de regeling moet aantonen dat hij genoeg financiële middelen heeft. Concreet: 70 procent van het normbedrag Wet minimumloon voor alleenstaanden. Dus - 70 procent van 1139,90 x 12 maanden - grofweg 10.000 euro. Hoe makkelijk kan een vluchteling dat op tafel leggen?

"Sommigen waren al welvarend in het land van herkomst en kunnen een deel van het bedrag zelf bijeenbrengen. Verder beschouwen dat als bedrijfskosten die ze via crowdfunding of investeerders kunnen werven. Als incubators assisteren wij bij crowdfunding en kapitaalvoorziening. Of dat nu voor bedrijf of verblijf is."

Heb je de eerste aanvraag al binnen?

"De eerste kwam vanmorgen rond een uurtje of tien. Van een Syriër uit Aleppo die acht jaar bij British Airways heeft gewerkt. Inhoudelijk wil ik niks over het businessplan zeggen voordat we intern hebben overlegd."

Hypothetisch dan, welk businessplan zou je af- of toewijzen?

"Ik verwacht een ander type ondernemer. De ondernemers waarmee we bij INCO aan tafel zitten, zijn bestaande ondernemers. Vluchtelingen zijn starters. Dus ik kan me voorstellen dat ze putten uit hun eigen situatie en ondernemingen starten voor en door vluchtelingen, zoals vertaaldiensten, of import of export uit het land van herkomst."

Waarom heeft niemand dit eerder bedacht?

"VluchtelingenWerk heeft in het verleden ook vergelijkbaar programma gehad. Waarom ze dat geannulereerd hebben, weet ik niet. Misschien omdat het startupprogramma zoals het nu is nog maar twee, drie jaar bestaat. Begin dit jaar is hij nog eens versoepeld waardoor ondernemers niet direct al die 90 punten hoeven te hebben, maar daar een jaar over mogen doen. Het doel van Economische Zaken was om het startupklimaat te verbeteren en Nederland internationaal beter op de kaart te zetten als startersland. Dus aan de ene kant heeft de IND het gevoel dat ze worden overspoeld. Aan de andere kant staat de deur voor startups wagenwijd open. Op dat vlak zijn we met de IND ingesprek. Om aan die behoefte tegemoet te komen."