Nieuws Actueel

Zo krijg je Mercedes boos

Rik Nizet 23 januari 2014

Brussel legt Duitsland het vuur aan de schenen bij hun strijd over een nieuwe koelvloeistof voor airco's in voertuigen. De Duitse overheid moet erop toezien dat alle Duitse autofabrikanten het milieuvriendelijkere product gaan gebruiken, eist de Europese Commissie. Daimler (Mercedes) vindt het spul echter te gevaarlijk.Special: Autosalon

De commissie begon donderdag een procedure waarbij de Duitse overheid uiteindelijk gestraft kan worden voor het schenden van Europese regels. Europees commissaris Antonio Tajani (Industrie) verwijt de autoriteiten nieuwe voertuigtypes toe te laten die met een verouderde, inmiddels verboden koelvloeistof zijn uitgerust.

DaimlerDaimler, het moederbedrijf van Mercedes, weigert het middel R1234yf te gebruiken om veiligheidsredenen. Er zou een sterk bijtend gas vrijkomen als de auto in brand zou vliegen. Een Duitse milieuorganisatie bestempelde het spul onlangs nog als gevaarlijker dan tot nu toe aangenomen. De organisatie riep de Europese Commissie in Brussel op de stof opnieuw te testen.

Frankrijk legde eerder een verbod op voor nieuwe Mercedes-modellen die nog de oude koelvloeistof bevatten. Maar Daimler trok naar de rechtbank en kreeg gelijk.