Nieuws Actueel

Zo kun je 15 jaar eerder stoppen met werken

Van onze redactie 11 december 2015

Zokunje15jaareerdermetpensioen1065

Er zijn in Nederland honderdduizenden mensen met een pensioenbreuk, een groot maatschappelijk probleem. In Het Plakband Pensioen vertelt auteur Gerhard Hormann hoe hij na een ontslagronde op zijn 51ste een pensioengat van meer dan 16 jaar probeert te overbruggen. Een Plan B voor iedereen die ook een pensioenbreuk heeft of geen zin heeft net zo lang door te werken tot hij niet meer op zijn benen kan staan. Het Plakband Pensioen wenst hoop te bieden aan werkloze vijftigplussers die zich suf solliciteren en laat jongeren zien op welke manier zij hun stapelbanen en flexcontracten het beste kunnen combineren met een heel pril Zwitserlevengevoel. Want wie wil wachten met genieten tot hij de 70 is gepasseerd en eindelijk AOW krijgt?

Ouderwets pensioenconceptHet ouderwetse concept van pensioen op de schop. Het laat zien dat je nooit te jong bent om met pensioen te gaan en nooit te oud om noodmaatregelen te nemen. Zo spaarde auteur Gerhard Hormann in relatief korte tijd een bedrag bij elkaar waar hij de komende vijf jaar van kan leven zonder ook meer één dag te hoeven werken. Daarmee is hij de eerste Nederlander die 60 maanden lang een basisinkomen uitgekeerd krijgt van 1.000 euro, ook al krijgt hij het dan van zichzelf. Je hoeft niet rijk hoeft te zijn om te rentenieren en geen miljoen op de bank nodig hebt om al op je 54ste je laatste werkdag in te roosteren, betoogt Hormann.

Het Plakband Pensioen wil geen klaagzang zijn over ouderen die gekort worden, de dekkingsgraad van pensioenfondsen of de indexering van uitkeringen. Vaak hebben mensen geen zin zich in hun pensioen te verdiepen. Doel van dit boek is juist om alles zo te organiseren dat je er nooit meer bij stil hoeft te staan. Wie vroeg genoeg met pensioen gaat, kan stoppen met nadenken over stoppen met werken. De pensioenfeiten op een rij:

 Een kwart van de werknemers in loondienst spaart teveel pensioen bij elkaar en heeft straks netto méér te besteden. Die groep kan in plaats daarvan beter eerder stoppen met werken.

 De helft van de werknemers tussen de 50 en 55 geeft aan eerder te willen stoppen met werken. Jongeren willen het liefst met pensioen als ze 62 zijn, terwijl de pensioenleeftijd tegen die tijd waarschijnlijk eerder op 72 ligt.

 Als we de statistieken moeten geloven leven we gemiddeld steeds langer, maar er wordt nooit bij verteld dat de oudste mens op aarde (122 jaar) geen dag heeft gewerkt...

Volgens ouderdomsprofessor Rudi Westendorp neemt de levensverwachting zo snel toe, dat we er elke week een weekend bij krijgen. Tegelijk is dat een boterzachte belofte waaraan totaal geen rechten kunnen worden ontleend. De enige manier om jezelf daar als werknemer van te verzekeren is door vanaf nu elke donderdag alvast met deeltijdpensioen te gaan en elke vrijdag met een lekker vroege VUT.

Het Plakband Pensioen

Het boek verschijnt in maart 2016 bij uitgeverij Just Publishers.

ISBN: 97890 8975 451 6Prijs: € 14,95