Nieuws Actueel

Zo maak je je eigen kerstpakket

Van onze redactie 8 december 2015

Zomaakjejeeigenkerstpakket1065

Het in Doetinchem ontstane initiatief om werknemers bij lokale winkeliers hun eigen kerstpakket zelf samen te laten stellen, is deze maand uitgerold over 150 dorpen en steden in 30 gemeenten.Afgelopen winter kon dat in vier gemeenten: naast Doetinchem waren dat Nijmegen, Zutphen en Hof van Twente. Nu betreft het alle acht Achterhoekse gemeenten, maar ook plaatsen als Almere, Oldenzaal en Zwolle.

Rolf Winter, voorheen directeur van het Centrum Voor Jong Ondernemerschap (CVJO) in Doetinchem, bedacht het concept dat bedoeld is om de lokale economie te stimuleren. Het idee is simpel: een werknemer krijgt bijvoorbeeld 50 euro van zijn werkgever. Daarvoor kan in Doetinchem bij tachtig aangesloten winkels online worden geshopt. Net als vorig jaar doen in Doetinchem het Graafschap College en de gemeente Doetinchem mee, samen goed voor ongeveer duizend werknemers.

Volgens Winter zijn in Nijmegen zestig winkels aangesloten, in Arnhem twintig, in Oost-Gelre dertig en in Winterswijk twaalf.

Winter: "In Winterswijk zijn we net begonnen. Het idee erachter is overal hetzelfde. De bestedingen worden gedaan in lokale winkels dus het is goed voor de lokale economie. Daarnaast is het zo dat normaal 50 à 60 procent van de inhoud van de traditionele kerstpakketten wordt weggegooid. Als mensen dat pakket zelf samen kunnen stellen, zijn ze veel tevredener."

Via lokaalkerstpakket.nl worden volgens Winter deze maand 12.000 pakketten aan de man gebracht. "Gemiddeld voor 42 euro per pakket, dus dat zorgt ervoor dat er een half miljoen naar de lokale economieën gaat."