Nieuws Actueel

Zo werkt de koffietest

Van onze redactie 22 oktober 2015

Image 5363094

De keuze voor vrijwel alle bezochte adressen is tot stand gekomen na een oproep op deze website, waarbij lezers werd gevraagd door te geven waar zij hun beste koffie ooit hadden gedronken. Dat leverde bijna tweeduizend reacties op. Beide ploegen keuren dezelfde bedrijven, maar wel op andere dagen en tijdstippen. Alle proevers beoordelen het type koffie dat zij regelmatig drinken. Ze zijn getoetst op hun vermogen om smaken te kunnen onderscheiden. Onafhankelijk van elkaar beoordelen zo zeven personen de zwarte koffie, die wordt ge­dron­ken zonder melk of suiker toe te voegen. De cappuccino en espresso worden door steeds vier panelleden langs de lat gelegd.Eén panellid meet zodra de koffie op tafel is gezet de temperatuur. Punten worden gegeven voor uiterlijk, koffiesmaak, bitter en zuur. Ook worden het merk koffie, de gebruikte melk en samenstelling van de garnituren vastgelegd.Op basis van deze meetpunten ontstaat na verwerking van alle gegevens een voorlopige ranglijst. Een derde team van zeer ervaren proevers bezoekt vervolgens de beste en slechtste vijf zaken nog een keer. Hierna komt de definitieve rangschikking tot stand, die is gebaseerd op het gemiddelde van de afzonderlijke beoordelingen voor koffie, cappuccino en espresso. Cijfers zijn afgerond op 0,5 punt. Bij een gelijk eindcijfer is het getal vóór afronding bepalend voor de plaats op de ranglijst.De bedrijven krijgen voorafgaand aan de publicatie inzage in de eigen resultaten en mogen daarop reageren.