Nieuws Actueel

Zo werkt het ZZP-pensioen

Rik Nizet 19 januari 2015

Zelfstandigen kunnen sinds 15 januari 2015 pensioen opbouwen met het ZZP Pensioen, een initiatief van PZO-ZZP, Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, Zelfstandigen Bouw en Loyalis, onderdeel van APG. Hiervoor is een speciale lifecycle-belegging ontwikkeld. Dit lifecycle-fonds bestaat uit drie onderliggende deelfondsen.

Flexibele pensioenregeling voor zelfstandigenZelfstandigen kunnen sinds 15 januari 2015 op vrijwillige basis meedoen met een pensioenregeling, waarin de pensioenopbouw tot de pensioendatum en het uitkeringstraject zijn opgenomen. Op zzppensioen.nl kunnen zij een ZZP Pensioen afsluiten en hierop geld storten. De deelnemer bepaalt zelf de uitkeringsduur van de pensioenregeling en hoeveel en wanneer hij of zij stort. Bij overlijden gaat het opgebouwde pensioenvermogen naar de nabestaanden. In geval van arbeidsongeschiktheid kan onder bepaalde voorwaarden geld als uitkering worden opgenomen.

Lage kosten en dagelijks overzichtDe deelnemer betaalt eenmalig € 40,- instapkosten. De vaste beheerkosten zijn € 35,- per jaar. De variabele beheerkosten bedragen jaarlijks 0,35 procent van het opgebouwde vermogen. De kosten van toe- en uittreding bedragen gemiddeld 0,03 procent per jaar van het beheerde vermogen. Dit is een indicatie, gebaseerd op een maandelijkse inleg en een inlegduur van 20 jaar. Deze lage kosten zijn goed vergelijkbaar met een collectieve pensioenregeling.

Er is op dagbasis inzicht in de waarde van het opgebouwde pensioen en de verrichte stortingen.

Belangen deelnemende ZZP’ers gewaarborgdDe samenwerkende ZZP-organisaties hebben de Stichting ZZP Pensioen opgericht. De ZZP-organisaties zitten zelf in het bestuur om de belangen van de deelnemende ZZP’ers blijvend te waarborgen. Het bestuur wordt ondersteund door een deelnemersraad van ZZP’ers, die een ZZP Pensioen hebben afgesloten.

Lifecycle met drie deelfondsenDe lifecycle van het ZZP Pensioen belegt in drie deelfondsen:

• Het Loyalis Global Equity Fund streeft naar vermogensgroei op langere termijn door te beleggen in wereldwijde aandelen in zowel ontwikkelde als opkomende markten.• Het Loyalis Global Interest Plus Fund belegt wereldwijd in solide obligaties van bedrijven en (semi)overheden in opkomende markten.

• Het Loyalis Global Interest Fund belegt in obligaties in ontwikkelde markten, waarbij de nadruk ligt op hoogwaardige Europese staatsobligaties.Hiermee zijn acht beleggingsmixen gemaakt, die, afhankelijk van de looptijd tot aan de gekozen pensioendatum, worden doorlopen. Naarmate de pensioendatum dichterbij komt, wordt de samenstelling van de beleggingsmix aangepast waardoor de kans op beleggingsverliezen geleidelijk lager wordt. Zie voor meer informatie https://www.zzppensioen.nl/