Nieuws Actueel

Zo zie je dat iemand schuldenvrij is

Merlijn Ensing 18 maart 2014

Schulden. We willen er zo snel mogelijk vanaf. Misschien ben je schuldenvrij, misschien kun je dat binnenkort worden, misschien heb je nog vele jaren te gaan. Hoe leven mensen die geen schulden hebben? Blog.credit.com onderzocht hun levens en verzamelde 10 kenmerken van mensen zonder schulden.

1) Ze hebben aandacht voor detailsMensen zonder schulden houden hun financiën nauwlettend in de gaten. Ze controleren maandelijks hun afschriften en kijken daarbij wat ze hebben uitgegeven. Zo vergeten ze geen rekeningen en ontdekken ze bijvoorbeeld ook dat er nog een abonnement wordt afgeschreven waar ze geen gebruik meer van maken. En zeggen dat op.2) Ze zijn op de hoogteZe hebben misschien een boekhouder, maar ze sturen het papierwerk niet door en tekenen niet voor betalingen voordat ze er zelf naar gekeken te hebben. Als je controle wilt hebben over je financiën, moet je er van op de hoogte zijn. 3) Ze leven alsof ze minder verdienenJe kunt je financiële situatie onmiddellijk verbeteren door te doen alsof je minder verdient dan je doet. Stel je voor dat je 10 procent, 25 procent of zelfs de helft minder verdient. Maak vervolgens een budget waarbij je rond komt van dat bedrag. Mensen zonder schulden leven van minder dan ze verdienen. Wat ze overhouden, zetten ze opzij. Zo hebben ze meer financiële onafhankelijkheid en ruimte voor uitgaven als dat gewenst of nodig is.

4) Ze denken op de lange termijnAls je niet op directe behoeftebevrediging focust, neem je slimmere beslissingen. Mensen zonder schulden denken aan hun doelen op de lange termijn. Dit betekent niet dat ze geen leuke dingen meer doen, maar wel dat ze er eerst voor sparen. Zo voorkomen ze en passant ook dat ze impulsaankopen doen.5) Ze zijn niet bang om te vragenVraag om hulp. Vraag om lagere rente, vraag om gunstiger betalingsvoorwaarden. En als je succesvolle mensen ziet die bijvoorbeeld een miljoen hebben gespaard of die hun nieuwe auto cash betalen en je vraagt je af: ‘Waar doen ze dat van?’, stap er dan op af en vraag het.6) Ze sparenJe betaalt elke maand je vaste lasten. Ga ook zo om met je spaarrekening. Maak van sparen een prioriteit en maak elke maand een vast bedrag over. Het liefst automatisch. Dit geeft meer financiële vrijheid in de toekomst.7) Ze stellen doelen Het is makkelijker om geld opzij te zetten als het ergens voor is. Mensen zonder schulden stellen specifieke doelen zodat ze weten waar ze het voor doen. Voor jonge mensen geldt dat pensioen als doel vaak minder werkt omdat het zo ver weg ligt. Sparen voor een leuke vakantie werkt beter. 8) Ze durven nee te zeggenSommige mensen krijgen de hele week door uitnodigingen van vrienden en kennissen om samen leuke dingen te doen die echter bakken met geld kosten. Durf nee te zeggen. Vrienden ontmoeten hoeft niet per se in het hipste nieuwe restaurant van de stad. Samen wandelen in het park kan ook en kost weinig of niks.9) Ze kennen de waarde van cashSchuldenvrije mensen kennen de waarde van geld… omdat ze het zien! Betaal daarom meer met cash. Cash geld in je handen hebben en zien hoe je het uitgeeft, is een heel andere ervaring dan met je kaart betalen.10) Ze hebben liever ervaringen dan dingenSchuldenvrije mensen zijn niet gefocust op dingen. Ze weten dat goede ervaringen, bijvoorbeeld met vrienden of familie, een mens gelukkiger maken dan de nieuwste spullen. En die ervaringen kosten meestal ook minder.

Lees verder op BC.nl.