Nieuws Actueel

Zo ziet de nieuwe Amsterdam ArenA eruit

Bram de Vrind 30 september 2015

Amsterdam arena stadion nieuwbouw

De Amsterdam ArenA maakt zich op voor een grote verbouwing. De kwaliteit en de service voor de stadionbezoekers wordt daarmee fors verbeterd, meldt de organisatie achter het stadion in een persbericht. De omlopen van de eerste en de tweede ring worden verbreed. Het uiterlijk van het stadion verandert ook: de vorm van de Amsterdam ArenA gaat over van hol naar bol. Het is de grootste verbouwing sinds de opening in 1996.

In de afgelopen jaren zijn al stappen gezet in de verbetering van het stadion met de aanleg van roltrappen (2005), een nieuw hoofdgebouw (2013), de komst van een wifi- en 4G-netwerk (2014) en mede dankzij het dichtleggen van de grachten aan de lange zijdes ook uitbreiding van het aantal zitplaatsen (2013 en 2015) naar een capaciteit van ruim 53.000. De komende jaren wordt dus opnieuw geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering, door middel van ambitieuze plannen: Plan 2020.

Euro 2020De ArenA heeft van de UEFA vier wedstrijden van het Europees Kampioenschap 2020 toegewezen gekregen. In aanloop naar Euro 2020 zal de omloop op niveau 7, dat is achter de tweede ring van het stadion, ingrijpend worden gemoderniseerd. Deze omloop wordt drie keer zo breed, waardoor voor de fans veel meer ruimte, maar ook licht en lucht ontstaat. Ook komen er extra liften, toiletten, cateringpunten en roltrappen. Het aantal zitplaatsen in het stadion blijft gelijk, maar voor de 28.000 fans op de tweede ring wordt het bezoeken van de ArenA door al deze aanpassingen een stuk aangenamer.

Van hol naar bolDoor de verbreding van de omloop verandert het uiterlijk van de ArenA ingrijpend: het stadion transformeert van hol naar bol. Daarnaast zal de gevel van het stadion worden vernieuwd waarmee het stadion een metamorfose ondergaat. Met de verbouwing wordt geprobeerd om zoveel mogelijk extra duurzame en innovatieve maatregelen te nemen. Zo zullen in de nieuwe gevel zonnecellen geïntegreerd worden en wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Binnen wordt uitsluitend met LED-verlichting gewerkt.

Ajax positiefHet ontwerp is onlangs door de directie van de Amsterdam ArenA gepresenteerd aan de directie van Ajax. De leiding van de club reageerde positief. Edwin van der Sar laat namens de directie van Ajax weten uit te kijken naar de verbeteringen: "De plannen van de ArenA passen bij Ajax. Het is vernieuwend en ambitieus, maar ook functioneel. Je moet als club en als stadion meegaan met de tijd. Met deze aanpassingen is de ArenA, net zoals bij de opening in 1996, haar tijd weer ver vooruit. Onze eerste reactie was dan ook positief".

Nieuwe look & feelHenk Markerink - CEO van de Amsterdam ArenA - is blij dat er nieuwe stappen gezet worden op het gebied van kwaliteit en service. "De ArenA investeert permanent in haar toekomst. Deze verbouwing van het stadion biedt de kans om onze bezoekers de hoogst mogelijke kwaliteit en service te leveren. Op dit moment is er 2.800 m2 beschikbaar voor 28.000 bezoekers op de tweede ring en de omloop daarachter, waardoor het nauwelijks mogelijk is om er even te zitten. Ook de in- en uitstroom van bezoekers is niet optimaal. Dat gaan we de komende jaren dus fors verbeteren. De ArenA kan vanaf 2020 weer 25 jaar mee."

PlanningIn het laatste kwartaal van 2015 zullen de voorbereidingen worden afgerond. Het gaat onder meer om het aanvragen van vergunningen en afstemming met de omgeving en organisaties waarmee de ArenA te maken heeft zoals Ajax en de andere huurders, de certificaathouders, gemeente en veiligheidsdiensten. In het eerste kwartaal van 2016 zal de verbouwing beginnen. Die vindt in drie stappen plaats. Eerst zal de oostkant van het stadion verbouwd worden (fase 1), vervolgens de zuidzijde en daarna de noordkant (fase 2 en 3). Elke bouwfase neemt ongeveer een jaar in beslag waarmee de gehele verbouwing naar verwachting in 2020 gereed is.