Nieuws Actueel

Zo ziet het beleggingsjaar 2015 eruit

Rik Nizet 5 januari 2015

Particuliere beleggers verwachten in 2015 betere resultaten dan in het afgelopen jaar. Vier op de tien denken komend jaar meer rendement te behalen. Slecht 10 procent rekent op mindere resultaten, blijkt uit een gepubliceerde peiling van ING.

Het vertrouwen in de beurskansen is in december iets verder gestegen. De zogenoemde BeleggersBarometer van de bank komt uit op 128 punten, iets hoger dan de stand van 122 in november.

Het afgelopen jaar behaalden de beleggers gemiddeld 8 procent rendement. De helft van de ondervraagden boekte vanaf oktober positief resultaat. En nog maar 16 procent verloor op de beurs.

INGING peilt al sinds 2002 maandelijks het vertrouwen onder particuliere beleggers. De beleggersindex van de bank loopt van 0 tot 200. Scores boven de 100 duidden op een optimistische teneur.

Volgens deskundigen van de bank liggende grootste kansen in het nieuwe jaar voornamelijk in opkomende markten en in de Verenigde Staten.

Dalende olieprijsEen van de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen beursmaand was de dalende olieprijs. ING denkt dat dit een stimulans kan zijn voor de wereldwijde economische groei. Een lagere olieprijs zorgt immers voor lagere brandstofkosten voor zowel consumenten als bedrijven. Hierdoor nemen de bestedingsruimte en de consumptie toe, zo redeneert de bank.

Alleen voor de houdbaarheid van de begroting van olieproducerende landen is het minder goed nieuws. In bijvoorbeeld Rusland, Iran en Venezuela kunnen de overheidsfinanciën juist in de knel komen door de aanhoudende daling van de prijs van ruwe olie.