Nieuws Actueel

Zoektocht naar slapende tegoeden voorbij

Lotte Grimberg 5 augustus 2014

Nabestaanden kunnen voortaan makkelijker nagaan of een overleden familielid nog een spaartegoed heeft bij een bank. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft dinsdag een digitaal loket geopend voor zogeheten ‘slapende tegoeden’.

ZoektochtHet loket is bedoeld voor erfgenamen die geen zicht hebben bij welke bank(en) de overledene tegoeden aanhield. Tot nu toe verliep de zoektocht naar deze tegoeden doorgaans via de notaris en een ingewikkeld administratief systeem. Bij slapende tegoeden gaat het vaak om inactieve bankrekeningen waarbij de bank bijvoorbeeld door verhuizing het contact met de klant is verloren. Ook kan het gaan om actieve rekeningen waarvan de erfgenaam niet weet dat ze bestaan.

LoketHet idee achter het loket is dat iedereen op één plek digitaal een navraag kan indienen naar alle tegoeden die op naam staan van de overledene, stelt de NVB. Op dit moment hebben 18 banken zich aangesloten bij het loket, waaronder ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, Credit Europe Bank en Delta Lloyd Bank.

PotjeSpaartegoeden in het buitenland kunnen niet via het loket worden achterhaald. "Als tante Agathe nog een potje in Zwitserland had, wordt dat hier niet zichtbaar'', zegt een woordvoerder van de bankenkoepel. Het is volgens hem niet bekend hoeveel slapende tegoeden er precies zijn in Nederland.

Wettelijk verjaart een slapend tegoed na 20 jaar. Maar volgens de NVB negeren banken deze regel en keren ze de slapende tegoeden in de praktijk altijd uit.