Nieuws Actueel
'Zomerklas' geeft jonge ondernemers vleugels
Het trainingsproject ZomerOndernemer is afgelopen en heeft van twintig jongeren uit de regio tussen de 13 en 24 jaar echte ondernemers gemaakt. Dat schrijft het AD.

Op een van de laatste bijeenkomsten zitten de zomerondernemers in het bovenzaaltje van de Vier Broers aan het Onze Lieve Vrouwekerkhof. Cor Hortracker, medeoprichter van foodmarket Het Lokaal, vertelt over crowdfunding.
VisitekaartjeDe jongeren zitten op het puntje van hun stoel. Onder hen de 16-jarige Gaye, die gedreven aantekeningen maakt. Met haar zwarte pantalon, colbert en lakschoentjes is ze het visitekaartje van haar bedrijf. Ze zet een kledinglijn voor vrouwen in de zakenwereld op. ,,Ik kom uit een ondernemende familie", vertelt de Amersfoortse. ,,Van vrouwen uit mijn omgeving hoorde ik dat ze moeite hadden met het vinden van de juiste kleding. Ik besloot zelf een kledinglijn op te zetten en ben nu bezig met schetsen en het vinden van partners."
De jongste ondernemer Loeka (13) uit Soest is ook goed op weg. Hij helpt met compagnon Brian ouderen die moeite hebben met technologie. Het duo heeft al drie klanten gehad. ,,We gaan langs op de fiets en rekenen één euro voorfietskosten", vertelt hij. ,,We geven uitleg en repareren een softwareprogramma wanneer nodig."
Vroege VogelMerel (16) uit Baarn rijdt ook rond op de fiets, maar met een ander doel: ze heeft een ontbijtservice genaamd Vroege Vogel Baarn. ,,Elke woensag- en zaterdagochtend breng ik ontbijt naar Baarnaars die zich hiervoor via Facebook hebben aangemeld." Merel brengt voor 2,60 euro een croissant van de lokale bakker, fairtrade aardbeienjam, roomboter en biologsische thee. En dat doet ze goed: ,,Ik heb in drie weken ruim 30 klanten gehad. Zo leuk, ik maak de mensen er echt blij mee!"
Enkele deelnemers combineren hun onderneming met hun studie. Zo doet de Nijkerkse Lars van Scheijndel (20) de mbo 4-opleiding applicatieontwikkelaar en heeft hij een bedrijf in het maken van responsive websites.
AlarmFinn van der Heijde (21) begint, nu hij zijn bachelor aan een ict- opleiding gehaald heeft, een bedrijf op het gebied van gameontwikkeling. Dit doet hij samen met zijn compagnon Tijmen de Boer. De 24-jarige Alderick maakt een app die mensen helpt om ritme en regelmaat in hun dagstrucuur te houden.,,Er gaat een alarm af als je een activiteit moet doen. Het alarm gaat pas uit als je een QR-code hebt gescand, zodat je bewust bij de geplande activiteit stilstaat." Omdat Alderick zelf PDD-NOS heeft, merkte hij dat een app positief bijdraagt aan zijn dagstructuur. Trots wijst hij naar zijn T-shirt waar de naam van de app op staat: rit.me!"
AmersfoortHet is de eerste keer dat het project ZomerOndernemer in Amersfoort plaatsvond. Zelfstandig ondernemers uit de regio fungeerden als buddy's van de jongeren. Marianne van Lubek en Eduard Brink begeleidden de groep. ,,In het onderwijs leert de jeugd vooral theorie", vertelt Van Lubek. ,,ZomerOndernemer geeft handvaten en laat het ze zelf doen. Niet op papier, maar gewoon beginnen. 33 procent van de deelnemers schrijft zich na het project in bij de Kamer van Koophandel."
Brink merkt op hoe hecht de groep is geworden. ,,In de groeps-app die we ter communicatie aanmaakten, is het vooral heel gezellig. En buiten de bijeenkomsten om wordt er ook afgesproken."
Enkele deelnemers kletsen nog na. ,,We zijn verschillend, zowel qua opleidingsniveau als achtergrond. Juist daardoor motiveren we elkaar", vertelt Alderick. Gaye vult aan: ,,Het maakt niet uit of je bedrijf al draaiende is of nog op papier staat. Door het project zijn we allemaal op weg geholpen."