Nieuws Actueel

Zomertijd verstoort kippenritme

Caroline Spilt 29 oktober 2015

Tijd klok groot

Het CDA wil dat de klok niet langer twee keer per jaar wordt verzet. De zomer- en wintertijdregeling moet worden afgeschaft.

Lees ook:

Zinloze zomertijd kost vele miljoenen

De regeling zou de biologische klok te veel verstoren. "Daardoor raken mens, dier en natuur uit balans," zegt EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Kippen leidenAfgelopen weekend werd de klok in Europa weer een uur achteruitgezet. Niet alleen het gezinsleven maar ook kippen, koeien en andere dieren hebben volgens de politica te lijden onder het 'volledig zoek raken van het bioritme'.

PVVDe PVV in Europa wil juist af van de wintertijd. "Maar liefst de helft van alle mensen kampt met problemen door het verzetten van de klok naar wintertijd. Het verstoort ons bioritme en heeft depressiviteit, slaapproblemen en vermoeidheid tot gevolg", stelt EU-parlementariër Olaf Stuger.

OngelukkenVolgens hem leidt de regeling tot 'aantoonbaar meer ongelukken in het verkeer en meer ziekteverzuim'. "Zomertijd maakt mensen juist gelukkiger, vrolijker en productiever.''

DraagvlakDe kwestie kwam donderdag aan de orde in het Europees Parlement in Straatsburg. PVV heeft in het Europees Parlement gevraagd te onderzoeken of er draagvlak is voor afschaffing van de wintertijd. De Europese Commissie wil de regeling niet afschaffen, maar is bereid na te denken over de kwestie.