Nieuws Actueel

Zon schijnt op beurs

Rik Nizet 25 augustus 2014

De Amsterdamse aandelenbeurs is maandagochtend met een mooie winst begonnen. Ook de andere Europese effectenmarkten openden hoger in een poging de verliezen van afgelopen vrijdag weer goed te maken. Marktpartijen voorzien een relatief rustige handelsdag aangezien de Londense beurs gesloten blijft vanwege een Bank Holiday.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,7 procent hoger op 407,42 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 604,24 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen beide 1,1 procent.

De sterkste stijger in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een winst van 1,4 procent na een adviesverhoging door Société Générale. Delta Lloyd was de enige daler met een min van 0,4 procent. De verzekeraar overweegt volgens De Telegraaf een serieus bod op Vivat, de verzekeringstak van het genationaliseerde financiële concern SNS Reaal.

In de MidKap ging Imtech aan kop met een winst van meer dan 7 procent. De technisch dienstverlener heeft volgens Het Financieele Dagblad opnieuw de hulp ingeroepen van Goldman Sachs om het bedrijf bij te staan in de onderhandelingen met zijn banken. Volgens de krant maakt Imtech dinsdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend wat de onderhandelingen met de banken hebben opgeleverd.

Fietsenfabrikant Accell (plus 1 procent) kondigde aan de Spaanse leverancier van onderdelen en accessoires Comet over te nemen. De acquisitie wordt naar verwachting in de loop van dit kwartaal afgerond en draagt direct bij aan de winst per aandeel.

Bij de kleinere bedrijven won ICT Automatisering 0,9 procent. De automatiseerder realiseerde in de eerste helft van dit jaar een lagere nettowinst op een hogere omzet. Het bedrijf handhaafde wel de winstverwachting voor 2014.

In Zürich won Roche 0,5 procent. Het Zwitserse farmacieconcern wil het Amerikaanse biotechnologiebedrijf InterMune kopen voor 8,3 miljard dollar (6,3 miljard euro). De overname is de vierde van Roche dit jaar en de grootste van de afgelopen 5 jaar. De medische sector is de laatste tijd volop in beweging met fusies, overnames en pogingen daartoe.

De euro was maandagochtend 1,3190 dollar waard, tegen 1,3235 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 93,70 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 102,37 dollar per vat.