Nieuws Actueel

Zon zorgt voor wind in de zeilen

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

Verhuurders van motor- en zeilboten profiteren van het aanhoudende zomerweer. Bootverhuur is volgens betrokkenen sterk afhankelijk geworden van zon, waar zeilliefhebbers dan graag een stevige bries bij hebben. Klanten volgen het actuele weer via hun telefoon. Het gevolg is dat boten steeds vaker last-minute worden geboekt. Ook zijn de verhuurperiodes korter geworden.

Motorboten"Consumenten wachten steeds vaker de weersontwikkelingen af'', zegt Maarten Koopen van Waterfront Jachtcharter. Boekingen worden veelal op het laatste moment gedaan. Reden tot klagen heeft hij tot nu toe niet. Koopen zegt zijn handen vol te hebben aan de verhuur van zijn luxe motorboten in onder meer het Zeeuwse Kortgene.

Zeildagje"Vroeger planden mensen een zeildagje en gingen ze ook'', zegt Rick Filius van Zwemer Watersport in het nabijgelegen Kamperland. Mensen zijn nu beter geïnformeerd over het weer via hun smartphone, zegt hij. "Van bijvoorbeeld een aanbod van in totaal 15 boten waren 5 jaar geleden 7 à 8 boten vooraf gereserveerd. Tegenwoordig zijn dat er 3 tot 4.''

Ook Filius heeft niets te klagen over de klandizie. De afgelopen weken was 80 tot 100 procent van zijn vloot verhuurd. Toch blijft het spannend, zegt hij, omdat de meeste boten pas op de dag zelf worden verhuurd. Op zonnige dagen ziet hij meer dan voorheen een piek in het aantal aanvragen, terwijl de verhuur bij minder weer sterk inzakt.

VaarvakantieDe verhuurperiode wordt ook steeds korter, meldt Kees Alberts van het Friese Ottenhome Heeg, die deze zomer 10 tot 15 procent meer omzet verwacht dan vorig jaar. "Waar men vroeger al gauw 3 weken met de boot op vakantie ging, is dat tegenwoordig maar een week.'' Filius beaamt: "Mensen hebben het te druk voor een lange vaarvakantie''.

SchoongemaaktVoorlopig maken de verhuurders zich nog geen zorgen over beide ontwikkelingen. "Met mooi weer kan ik de boot sneller verhuren'', zegt Filius, die deze zomer regelmatig ‘nee’ moet verkopen. Dat levert wel meer werk op, zegt Alberts. Een boot moet bijvoorbeeld vaker worden schoongemaakt. Maar uiteindelijk brengt het meer geld op.

BuienZolang de zon schijnt en er geen buien vallen, staan de klanten in de rij om met de boten bijvoorbeeld het Heegermeer of het Veerse Meer op te gaan. Alberts zegt te zijn voorbereid op slecht weer, onder meer door zich ook bezig te houden met verkoop en reparatie van boten. Daarbij biedt hij ook groepsevenementen aan. Groepen laten zich door slecht weer minder snel afschrikken, is zijn ervaring.