Nieuws Actueel

'Zonder huurverlaging was V&D al failliet'

Van onze redactie 12 maart 2015

Image 4805190

Mondia had de zaak aangespannen omdat V&D slechts een deel van de huur over februari had betaald en had laten weten ook de komende maanden geen volledige huursom te betalen. Het geding diende donderdagmiddag bij de rechtbank in Enschede.

Reddingsplan Mondia weigert mee te werken aan een huurverlaging die het noodlijdende V&D in februari met het overgrote deel van de verhuurders van winkelpanden is overeengekomen. Als alle verhuurders eraan meewerken, levert de regeling zo'n 24 miljoen euro op voor een reddingsplan van V&D.

,,Mondia is per 1 februari al een nieuw huurcontract voor twintig jaar overeengekomen met een lagere huur. Nu komt V&D nogmaals langs met de kaasschaaf van het akkoord", aldus advocaat Joop de Veer van Mondia. Volgens hem wil V&D Mondia Investments ten onrechte een dictaat opleggen, heeft het bedrijf onvoldoende informatie gegeven over de bedrijfseconomische situatie en houdt het andere schuldeisers, zoals toeleveranciers en fiscus, buiten schot.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid Advocaat Tomas Steenmetser, die meerdere verhuurders vertegenwoordigde die wel meewerken aan de huurverlaging, verweet Mondia een gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Samen met V&D-raadsman Van Andel wees hij er ook op dat veel panden in middelgrote steden als Hengelo straks jarenlang leeg komen te staan als alle verhuurders zich zo opstellen als Mondia.

Volgens Mondia-advocaat De Veer is het daarentegen ,,de wereld op zijn kop'' dat verhuurders als Mondia verantwoordelijk worden gesteld voor het voortbestaan van een onderneming. ,,Dat valt onder ondernemersrisico.Als er slechtere tijden aanbreken, moet je daar als ondernemer rekening mee houden. Maar nu worden de rollen omgekeerd, de dader wordt slachtoffer.''