Nieuws Actueel

'Zonder huurverlaging was V&D failliet'

Rik Nizet 12 maart 2015

Vend vd warenhuis redding in gevaar middelgroot

"Zonder huurverlaging was V&D al failliet. Deze is cruciaal om het concern te redden'', zei advocaat Willem Jan van Andel van V&D donderdag in het kort geding tussen het winkelbedrijf en verhuurder Mondia Investments van het winkelpand in Hengelo.

Lees ook:

De wilde feestjes van V&D-baas Marc LederGesloopt door durfkapitalistenAlles over problemen V&DV&D maar betalen, en Sun Capital is de lachende derde

Mondia had de zaak aangespannen omdat V&D slechts een deel van de huur over februari had betaald en had laten weten ook de komende maanden geen volledige huursom te betalen. Het geding diende donderdagmiddag bij de rechtbank in Enschede.

ReddingsplanMondia weigert mee te werken aan een huurverlaging die het noodlijdende V&D in februari met het overgrote deel van de verhuurders van winkelpanden is overeengekomen. Als alle verhuurders eraan meewerken, levert de regeling zo'n 24 miljoen euro op voor een reddingsplan van V&D.

Huurcontract"Mondia is per 1 februari al een nieuw huurcontract voor twintig jaar overeengekomen met een lagere huur. Nu komt V&D nogmaals langs met de kaasschaaf van het akkoord", aldus advocaat Joop de Veer van Mondia. Volgens hem wil V&D Mondia Investments ten onrechte een dictaat opleggen, heeft het bedrijf onvoldoende informatie gegeven over de bedrijfseconomische situatie en houdt het andere schuldeisers, zoals toeleveranciers en fiscus, buiten schot.

Advocaat Tomas Steenmetser, die meerdere verhuurders vertegenwoordigde die wel meewerken aan de huurverlaging, verweet Mondia een gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Samen met V&D-raadsman Van Andel wees hij er ook op dat veel panden in middelgrote steden als Hengelo straks jarenlang leeg komen te staan als alle verhuurders zich zo opstellen als Mondia.

'De wereld op z'n kop'Volgens Mondia-advocaat De Veer is het daarentegen "de wereld op zijn kop'' dat verhuurders als Mondia verantwoordelijk worden gesteld voor het voortbestaan van een onderneming. "Dat valt onder ondernemersrisico.Als er slechtere tijden aanbreken, moet je daar als ondernemer rekening mee houden. Maar nu worden de rollen omgekeerd, de dader wordt slachtoffer."

V&D-baas vraagt loonoffer, koopt miljoenenhuisMarc Leder, mede-oprichter van Sun Capital en V&D-eigenaar, wil koste wat het kost het warenhuis van de ondergang redden door het inhouden van 5,8 procent van het salaris van zijn medewerkers. Ondertussen koopt Leder een nieuw huis van 20 miljoen euro in de Hamptons, Long Island bij New York.

Voorlopig van de ondergang geredV&D lijkt voorlopig te zijn gered van een faillissement. De warenhuisketen heeft naar eigen zeggen met een meerderheid van de betrokken partijen een akkoord bereikt die de basis vormt voor de herstructurering van het bedrijf. Daardoor kan V&D uiterlijk midden deze week beschikken over voldoende werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Historie: Van trendsetter tot sufferdjeV&D is bijna niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met 63 vestigingen kent de keten in bijna elke (middel)grote stad wel een eigen warenhuis. Van de bijbehorende restaurants van La Place zijn er, inclusief kleinere broodjeszaken en cafés, zo'n 250 filialen. Het winkelbedrijf werd in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann.