Nieuws Actueel

'Zonder proppers loop je geld mis'

Tom Kieft | Foto: Amaury Miller 22 december 2015

Propper amsterdam horeca leidsebuurt flyeren

De gemeente controleert streng op proppers, die voor restaurants en cafés op de Damstraat en in de Leidsebuurt met flyers toeristen naar binnen proberen te lokken. Toch zetten horecaondernemers stug door.

Het is vijf uur 's middags en op de kruising van de Korte Leidsedwarsstraat en het Leidseplein staan al drie proppers van twee restaurants op straat. Ze spreken mensen aan en delen flyers uit die met een beetje geluk verderop in de prullenbak belanden, maar vaak op de grond worden gegooid.

Elke dag hetzelfdeEen jonge, Italiaanse propper van het Satellite Sports Café probeert een Nederlands echtpaar een flyer toe te stoppen: "Guys?" Terwijl ze met een boog om hem heenlopen, mompelt de vrouw: "Flikker op."

Buurtbewoner Noah Millman (32) ergert zich kapot aan de proppers op straat. "Elke dag is het hetzelfde. Zelfs als ik drie boodschappentassen vol heb, benaderen ze mij."

BoetesVanwege de overlast voor bezoekers en omwonenden mogen Amsterdamse horecazaken sinds 2008 geen klanten meer op straat werven. Sinds de zomer controleert de gemeente structureel, omdat het proppen een steeds groter probleem werd. Inmiddels zijn zes controles uitgevoerd. Bij elke controle zijn boetes uitgedeeld.

"Voorbijgangers en buurtbewoners storen zich mateloos aan de proppers. Ook voor de concurrentie is het een kwalijke zaak", zegt Krista Verweij, woordvoerder van stadsdeel Centrum. "Restaurants die zich aan de regels houden krijgen simpelweg minder klanten. Daarbij zorgen de flyers voor rotzooi op straat."

Gespannen sfeer"Het lijkt in deze buurt alsof je in het buitenland bent", zegt Amsterdammer Roland Smit (32). Hij zit met een vriend te eten bij Peppino, een restaurant zonder proppers aan de Korte Leidsedwarsstraat. "Ik werd net ook door een jongen aangesproken. Ze dringen zich erg aan je op. Dat zorgt voor een gespannen sfeer. Het past gewoon niet in het Nederlandse straatbeeld."

Op zondag lopen twee handhavers van stadsdeel Centrum in burger over de Korte Leidsedwarsstraat. In korte tijd hebben de mannen vijf restaurants in de straat beboet. Ook de proppers van het Satellite Sports Café die elkaar met portofoons waarschuwen als politie langsloopt, worden op heterdaad betrapt.

IncasserenDe boete van honderdveertig euro maakt echter weinig indruk op de ondernemers: terwijl de handhavers binnen bij het Argentijnse steakhuis Rancho een proces-verbaal opmaken, staan de proppers van het restaurant gewoon weer buiten te flyeren en werven.

"Die jongens halen zo veel klanten binnen, dat de restaurants de boete van honderdveertig euro gewoon incasseren," zegt een van de handhavers.

ChaosIn vergelijking met twee jaar geleden is het rustiger in de straat, meent een Libanese propper van Casa Italia. Hij staat op zijn terras en begroet de voorbijgangers. "Vroeger was het chaos, iedereen stond op straat, sommige proppers trokken je letterlijk aan je jas naar binnen."

De propper van Casa Italia denkt niet dat de boetes horecondernemers weerhouden potentiële klanten te lokken met folders. "Zolang andere restaurants doorgaan met proppen, moet de rest volgen. Anders loop je gewoon te veel geld mis."

Het is de vraag of deze propper gelijk heeft: veelplegers krijgen bij de vijfde aanhouding een dwangsom opgelegd van 2500 euro. Bij herhaling kan deze som oplopen tot 20.000 euro per aanhouding.

Op scherpOp deze zondag voor kerst schrijven de handhavers voor twee restaurants al een vierde boete uit.

"Die staan nu op scherp", zegt de handhaver. "Bij een volgende overtreding kunnen we ze een dwangsom opleggen. Hoe lucratief het proppen ook is, vanaf boetes van 2500 euro zullen zelfs de grote jongens het heroverwegen."