Nieuws Actueel

Zonne-energie steeds populairder

Lotte Grimberg 31 juli 2015

Zonnecellen duitsland 335

Netwerkbedrijf Alliander ziet het aantal klanten dat zelf duurzame elektriciteit opwekt steeds verder oplopen. Telde het bedrijf een jaar geleden nog ruim 63.000 klanten die met zonnepanelen in de weer waren. Nu zijn dat er ruim 88.000.

Volgens Alliander, dat stroom en gas distribueert in ruim een derde van Nederland, is de opkomst van het 'zelf opwekken' al een paar jaar aan de gang. Maar er valt nog een grote groei te verwachten. Het bedrijf telt in totaal wel 3,1 miljoen elektriciteitsklanten.

Lagere omzetAlliander heeft in het eerste halfjaar iets meer winst geboekt bij een lagere omzet, maakte het bedrijf vrijdag bekend. De resultaten werden sterk beïnvloed door het vrijvallen van een financiële voorziening.

Het resultaat na belastingen steeg op jaarbasis met ruim 3 procent naar 161 miljoen euro. Exclusief bijzondere posten bleef de winst nagenoeg gelijk. De omzet liep tegelijkertijd licht terug, van 786 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar tot 777 miljoen euro. Dit had te maken met lagere tarieven die door toezichthouder ACM zijn vastgesteld.

Regionale netwerkenAlliander was de afgelopen maanden druk bezig met de voorbereidingen van de ruil van een aantal regionale netwerken met die van branchegenoot Enexis. Alliander gaat netten van Enexis in Friesland en de Noordoostpolder kopen en het verkoopt zijn eigen netten in de regio Eindhoven en Zuidoost-Brabant. De uitruil levert Alliander volgend jaar een nieuwe boekwinst op.

Het netwerkbedrijf is in april tevens gestart met het grootschalig aanbieden van slimme meters. Er zijn al zeker 115.000 meters geïnstalleerd bij klanten.