Nieuws Actueel

Zonnefolie-maker verlaat Arnhem

Henk van Gelder 21 december 2015

Hyet Solar Zonnepanelen

Zonnefolie-ontwikkelaar Hyet Solar krijgt onderdak bij de Technische Universiteit van Eindhoven of de TU Delft. Dat maakt energie-ondernemer Rombout Swanborn bekend, meldt De Gelderlander. Hij is met beide universiteiten in gesprek. De verhuizing geschiedt waarschijnlijk eind 2016.

Met het vertrek van Hyet Solar krijgt Arnhem, dat energie- en milieutechnologie als economisch speerpunt heeft, een gevoelige klap te verwerken. Hyet Solar is de opvolger van Helianthos, het voormalige paradepaardje van Nuon. De zonnecelfabriek aan de Westervoortsedijk werd in 2012 met de overname door Swanborn op het nippertje van de ondergang gered. Dat gebeurde op aandringen van de gemeente Arnhem. Hyet Solar ontwikkelt flexibele zonnefolie. De dunne, buigzame folie kan bijvoorbeeld verwerkt worden in daken, gevel en golfplaten.

Auto op waterstofSwanborn lanceerde in 2013 het plan om rond de proeffabriek een energiecampus te realiseren. Hyet Solar moest de spil worden van de campus, waar allerlei innovatieve milieutechnologische bedrijfjes elkaar zouden bevruchten en versterken.

Energy Valley Arnhem, die in vijf jaar tijd driehonderd hoogwaardige banen moest opleveren, zou ook worden bevolkt door onderzoekers van de HAN en de technische universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Aken. De bundeling van startups en wetenschappers moest leiden tot de eerste volledig duurzame elektrische auto op waterstof.

De E-campus vergde een investering van ongeveer 7,5 miljoen euro. De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem toonden zich zeer enthousiast. Desondanks stierf de campus een stille dood, stelt Swanborn teleurgesteld vast. "Ontzettend jammer. We hebben er veel tijd en energie ingestoken", zegt Swanborn, in 2013 de Arnhemse ondernemer van jaar. "We kunnen niet langer wachten. Onze zonnefolie is klaar om op de markt te brengen." Swanborn is ambitieus. Hij verwacht dat zijn zonnefolie wel eens het einde kan betekenen van de traditionele zonnepanelen van glas.

BuitenlandDe komst van de energiecampus moest de uitbreiding van de proeffabriek op de Westervoortsedijk financieel mogelijk maken. Nu dat niet kan, verplaatst Hyet Solar de grootschalige productie van flexibele zonnefolie naar het buitenland. Indonesië, Turkije en Saudi-Arabië hanteren gunstige vestigingsvoorwaarden.

Swanborn verwacht binnenkort in een van de landen een contract te sluiten voor een grote nieuwe zonnefoliefabriek. "Met 10 megawatt per jaar is de fabriek uit de kosten. De capaciteit in Arnhem is tien keer zo klein en alleen een proeffabriek. Daarmee kom je niet uit de kosten. Het verder ontwikkelen van de technologie blijven we in Nederland doen. Alleen niet meer vanuit Arnhem."

De gemeente Arnhem is onaangenaam verrast door het vertrek van Hyet Solar. "We waren hier niet van op de hoogte", aldus een woordvoerder. "Dit is vervelend nieuws. Hyet Solar past uitstekend in het profiel van Arnhem als energiestad.''