Nieuws Actueel

Zonnige opening op Damrak

Rik Nizet 8 mei 2014

De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag in de plus geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. Hogere slotstanden op Wall Street en een onverwachte stijging van de Chinese export boden steun aan de handel. De blik was daarnaast gericht op de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag het rentebesluit bekend zal maken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 400,07 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 651,73 punten, dankzij een forse koerswinst van Aperam. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.

Delta LloydDelta Lloyd won 0,2 procent in de AEX. De verzekeraar zag de inkomsten uit premies vorig kwartaal dalen, maar bracht wel meer nieuwe producten aan de man en verstevigde zijn kapitaalpositie. Corio steeg 1 procent na een handelsupdate. Het vastgoedconcern verwacht dat de huurinkomsten in 2014 zullen aantrekken door een betere bezettingsgraad.

MidKapIn de MidKap werden de kwartaalberichten van roestvrijstaalproducent Aperam en technologiebedrijf TKH Group goed ontvangen. Aperam maakte een koerssprong van 16 procent. Het bedrijf wist in het eerste kwartaal weer winst te boeken en verwacht dat de winstgevendheid in het tweede kwartaal verder zal toenemen. TKH ging 5,8 procent vooruit na een flinke groei van de winst en omzet in het afgelopen kwartaal.

Bij de kleinere bedrijven steeg Advanced Metallurgical Group (AMG) 9,5 procent. De metaalgroep zag de omzet vorig kwartaal opnieuw afnemen, maar boekte wel meer winst.

In Londen klom Barclays bijna 3 procent. De Britse bank zet fors het mes in zijn zakenbankdivisie. Daardoor komen tussen nu en 2016 ongeveer 7000 banen te vervallen. In februari meldde Barclays al dat dit jaar door de gehele organisatie 12.000 banen zouden verdwijnen. Dat worden er door deze ingreep 14.000.

Deutsche TelekomDeutsche Telekom verloor in Frankfurt ruim 1 procent nadat bleek dat het moederbedrijf van T-Mobile een sterke groei in de Verenigde Staten heeft moeten bekopen met een lagere winstgevendheid. Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van Metro en beloonden het Duitse moederbedrijf van Saturn en Media Markt met een koerswinst van bijna 5 procent.

De euro was 1,3926 dollar waard, tegen 1,3917 dollar bij het slot van de Europese markten op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 100,54 dollar. Een vat Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 107,84 dollar.