Nieuws Actueel

Zonsverduistering: We gaan misschien niets zien

Rik Nizet 17 maart 2015

Zonsverduistering 335

De zonsverduistering is vrijdag misschien lastig te zien. Het kan vrijdag licht regenen. De passage van het regengebied gaat samen met dikke wolkenpartijen zodat er van de zonsverduistering weinig of niets aan de hemel te zien zal zijn, meldt dinsdag Weerplaza.

Het weerbureau zegt dat er nog hoop is omdat een 'bewolkingsverwachting' vier dagen vooruit doorgaans lastig is. Een kleine verandering in de bewegingssnelheid van de storing kan er voor zorgen dat de bewolking en regen daardoor toch wat later komen. In dat geval zullen het zuiden en oosten in ieder geval een deel van de verduistering kunnen zien.WaarschuwingAutomobilisten in Groot-Brittannië zijn gewaarschuwd om tijdens de zonsverduistering hun ogen niet van de weg te halen. Het hoogtepunt van de verduistering vindt plaats precies tijdens de ochtendspits in het land en de autoriteiten vrezen dat daardoor ongelukken zullen ontstaan.

Aarde, maan en zonDe aarde, maan en de zon komen vrijdag op één lijn te staan, waardoor in Nederland tussen 9.30 en 11.48 uur de zon wordt bedekt door de maan. In Groot-Brittannië is het een uur vroeger, waardoor veel mensen onderweg naar hun werk zijn als het spektakel begint.

De volledige zonsverduistering is overigens alleen te zien op de Faeröereilanden en op de Noorse archipel Svalbard.