Nieuws Actueel

'Zorg dat je geen verwachtingspatroon hebt'

Rik Nizet 2 februari 2015

Werkgelegenheid creëren voor Ethiopiërs. Dat was hét doel van Tim Otte en Kim de Hoop met hun duurzame camping Tim & Kim Village. Het doel is bereikt, maar zeker niet zonder slag of stoot.

In 2001 gingen Tim en Kim backpacken door Afrika. Los van elkaar hadden ze een onbestemde droom om op dat continent te gaan ondernemen. Na hun trip werd hun droom in snel tempo daad, en inmiddels staat in het Ethiopische plattelandsdorpje Gorgora een heuse duurzame camping: Tim & Kim Village. Kim de Hoop vertelt: "Op onze reis door Afrika zagen we dat Afrikaanse mensen vaak graag willen, maar totaal geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Neem Gorgora, een klein, arm dorpje. Voor de mensen daar was het vrijwel onmogelijk om een opleiding te volgen, laat staan een baan te krijgen.”

WerkgelegenheidTim & Kim Village werkt op twee verschillende manieren. Kim de Hoop: “We willen werkgelegenheid bieden aan de plaatselijke bevolking. Onze camping bestaat uit lodges, een kampeerterrein en een bar/restaurant. Inmiddels hebben we 17 locals in dienst. Daarbij moet je denken aan tuinmannen, bewakers, koks en bediening in het restaurant, een klusjesman, een activiteitenbegeleider en iemand voor het technisch onderhoud. Naast de werkgelegenheid voor de mensen uit Gorgora willen we de winst uit de camping volledig investeren in projecten voor de inwoners. Dat is overigens iets voor de toekomst, want tot nu toe zijn de kosten nog hoger dan de opbrengsten.” Volgens Kim heeft dat verschillende oorzaken. "De weg naar Gorgora is onverhard, en dat is vooral in het regenseizoen dramatisch. Auto’s komen gewoon niet door de modder heen. Dat heeft gevolgen voor de drukte op onze camping. Over twee jaar is de weg gelukkig geasfalteerd. Ook de Arabische lente heeft een bijdrage geleverd, toeristen meden uit angst de landen in ons deel van Afrika."

Projecten voor de lokale bevolkingInmiddels begint het aantal toeristen weer aan te trekken. Kim de Hoop: “De afgelopen maand hadden we ongeveer zes gasten per dag, vooral uit Europa, maar soms ook dagjesmensen uit Ethopië zelf. En de steun uit Nederland is groot. Dankzij Nederlandse bedrijven en scholen konden we bijvoorbeeld al aan de slag met projecten, ondanks het feit dat wij die zelf dus nog niet kunnen financieren. Zo hebben we een schooltje net buiten Gorgora kunnen helpen, echt zo’n plattelandsschooltje. De regering in Ethiopië bekostigt alleen de leraren en leraressen in het onderwijs, verder niet. Wij hebben gezorgd dat die school boeken kreeg, en een speelveldje. Verder zijn we bezig met een toiletgebouw voor een kleuterschool.”

Denk aan elkaarOndanks deze positieve berichten is het zeker niet alleen maar goed nieuws uit Ethiopië. Kim de Hoop heeft dan ook twee duidelijke adviezen voor ondernemers die een dergelijk initiatief elders willen nemen. "Doe niet te veel aannames vooraf over hoe het zal zijn, want echt: alles is anders als je ter plaatse aan de slag gaat. Zorg eigenlijk dat je geen verwachtingspatroon hebt. Natuurlijk, informeer je goed, bedenk een concreet plan, maar houd in je achterhoofd dat de praktijk daarvan afwijkt. De werkelijkheid in Ethiopië was heel anders. In ons geval bijvoorbeeld was vooral de bureaucratie waarmee we te maken kregen verstikkend. Wet- en regelgeving verandert nogal eens, maar de bureaucratie wordt er alleen maar erger door. Zo heb je echt overal vergunningen voor nodig, bijvoorbeeld voor de bouw van een huis. Het aanvragen van een vergunning is complex en duurt lang.”

"Minstens zo belangrijk: als je met je partner zo’n onderneming in het buitenland begint, zorg ervoor dat je elkaar niet uit het oog verliest. Helaas zijn Tim en ik inmiddels gescheiden, puur omdat we alleen maar bezig waren met onze duurzame camping en daarvoor alles opzij hadden gezet. Zo hadden we een tijdlang geen eigen huis, geen privacy. We leefden in een simpele tent, om zo snel mogelijk inkomsten te halen uit de camping die we konden investeren in een project. Pas na 5 jaar hadden we een eigen huis… Wie samen een passie heeft voor maatschappelijk verantwoord ondernemen: dat is heel mooi, maar blijf vanaf het eerste moment vooral ook aan elkaar en aan jezelf denken. Inkomsten kunnen echt wel iets langer wachten… "

Lees meer over het initiatief van Kim en Tim op www.timkimvillage.nl en www.timkimvillage.com