Nieuws Actueel

Zorgbestuur stapt op

Rik Nizet 17 juni 2014

De bestuursleden van de Raad van Bestuur van Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben hun functie "in het belang van de NZa’’ ter beschikking gesteld. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) respecteert dat besluit en heeft het tweetal uit hun functie ontheven, meldt het ministerie van VWS dinsdag.

De twee bestuursleden, Theo Langejan en Eitel Homan, hebben hun besluit genomen vanwege alle ophef die er is over kosten van (dienst)reizen door het NZa-bestuur. Beiden geven overigens wel aan dat ze afstand nemen van berichtgeving dat reizen regelmatig werden betaald door organisaties of bedrijven waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit.

Schippers wil snel duidelijkheid hebben over de kwestie van de bestuurskosten en vraagt het oordeel van een externe accountant. De minister laat al onderzoek doen naar onder meer het functioneren van de NZa. Dat onderzoek volgde nadat een NZa-medewerker zelfmoord pleegde en een dossier naliet van misstanden bij de toezichthouder.