Nieuws Actueel

Zorgen om economie drukken Wall Street

Van onze redactie 15 december 2014

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, eindigde 0,6 procent in de min op 17.180,84 punten. De bredere S&P 500 zakte eveneens 0,6 procent tot 1989,63 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1 procent tot 4605,16 punten.

Voor opening van de beurs werd bekend dat de industriële productie in de Verenigde Staten in november met 1,3 procent is gestegen, waar economen gemiddeld op een toename met 0,7 procent rekenden. Bovendien bleek de productie in oktober bij nader inzien toch iets te zijn gestegen, terwijl eerder een kleine afname was gemeld.

Groeivooruitzichten

Het opbeurende nieuws over de Amerikaanse economie werd echter overschaduwd door zorgen over de economische groeivooruitzichten elders in de wereld, met name Europa en China. Vorige week beleefden de aandelenmarkten in New York om diezelfde reden al de slechtste beursweek in twee jaar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie kelderde opnieuw, met 4,5 procent tot 55,19 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper en kostte per vat 60,44 dollar. Desondanks behoorde oliemaatschappij ExxonMobil tot de weinige stijgers in de Dow met een winst van 0,4 procent. BMO Capital Markets heeft zijn advies voor het aandeel verhoogd.

Boeing

De sterkste stijger bij de hoofdfondsen was vliegtuigfabrikant Boeing met een koerswinst van 1,1 procent. De sterkste daler was McDonald's, dat de laatste tijd flink wordt gestraft voor tegenvallende resultaten. De fastfoodketen daalde maandag 2,4 procent.

Het aandeel PetSmart werd 4,3 procent meer waard. Voorbeurs werd bekend dat de dierenwinkelketen voor 8,3 miljard dollar wordt overgenomen door een groep investeerders onder leiding van durfkapitalist BC Partners.

De euro was 1,2435 waard. Bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen was dat 1,2470 dollar.