Nieuws Actueel

Zorggroep vraagt ontslag 300 werknemers aan

Van onze redactie 11 november 2014

Dat zei een woordvoerster van ZONL dinsdag. De ontslagprocedure is gestart omdat de groep, die zorg verleent in de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland, volgend jaar niet wordt ingehuurd om mensen huishoudelijke zorg te geven.

Volgens de woordvoerster zijn de ontslagen uit voorzorg alvast aangevraagd. De instellling heeft samen met de 3 gemeenten gevraagd om geld uit de pot die staatssecretaris Van Rijn voor dit soort gevallen apart heeft gezet. ,,Maar we weten nog niet of dat geld er komt.'' Het is de bedoeling dat de ontslagen terug worden gedraaid als het rijk het aangevraagde geld uitkeert.

In totaal werken er ongeveer 2600 mensen bij de zorggroep. De huishoudelijke hulp gaat in Noordoostpolder en Urk nog door tot 1 maart en in Steenwijkerland tot 1 juli.

Onbegrijpelijk Vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak vinden de beslissing van ZONL ,,onbegrijpelijk''. Thuiszorgmedewerkers kunnen door de aanvraag van de zogenoemde Van-Rijngelden in dienst blijven bij ZONL, aldus de bonden. ,,Die aanvraag kan elk moment worden gehonoreerd. Het is volstrekt onzinnig dat er alvast ontslagprocedures worden gestart'', zegt bestuurder Riek van Kampen namens de bonden.

De gemeenten hebben volgens de bonden genoeg geld, maar willen goedkopere zorg inkopen. ,,Daardoor raken medewerkers van ZONL onnodig hun baan kwijt.'' De vakbonden voeren inmiddels 11 weken actie vanuit een tent bij het gemeentehuis van Steenwijkerland.