Nieuws Actueel

Zorgpionier blijft ambitieus

Van onze redactie 8 december 2015

Zorgboerderijouderentollebeekboerenerf1065

De nieuwe vestiging van zorgboerderij ’t Boerenerf aan de Urkerweg 34 Tollebeek is nu officieel open voor nieuwe aanmeldingen. Acht appartementen voor groen en kleinschalig wonen zijn deze zomer opgeleverd. Dat heeft de ambitie alleen maar aangewakkerd.

Een korte proefperiode wijst uit dat een groene omgeving, veiligheid en vrijheid beproefde ingrediënten zijn van ’t Boerenerf. Tessa Kelder: “Acht jaar geleden was het idee van een zorgboerderij nieuw voor ons. We hebben zelf veelal het wiel uitgevonden. Deze vestiging bewijst dat deze vernieuwende formule bestaansrecht heeft binnen de moderne zorg.”

MisvattingVeel mensen denken dat ’t Boerenerf alleen voor particulieren is, maar dat is een misvatting: “Onze ambitie is dat een zorgboerderij ook reguliere zorg is. Iedereen met een zorgindicatie is welkom. Oud, jong; autisme, alzheimer, NAH, geheugenproblemen of verstandelijke beperking.”

De kosten zijn dan ook vergelijkbaar met reguliere zorginstanties: “Onder de streep kom je uit op hetzelfde bedrag. Daarin proberen we zo transparant mogelijk te zijn. Heldere prijzen, alles inclusief. Eén iemand zei verbaasd tegen ons: Goh, jullie zeggen gewoon wat het kost.”

De eerste reacties van nieuwe bewoners en hun familie zijn enthousiast. Zorgmanager Jannie Hooge: “Ja, het is hier groen, maar het gaat erom dat je er actief van geniet. Dankzij goede veiligheid kan dat hier. Dat je kunt staan en gaan waar je wilt, is soms nog wel even wennen als je uit de grootschalige zorg komt.”

ParktuinEen voorbeeld is de parktuin. Martien Borg: “We hebben een wandeltuin aangelegd. Een pad waaiert langs perken en bomen. Het nodigt uit. Hier vind je rust en afleiding.”

De volgende stap is de verbouw van het woonhuis, waar nog eens tien appartementen zullen komen. En dan nog blijven de zorgpioniers ambitieus. Borg: “Kleinschalig wonen in het buitengebied is sterk groeiend als sociaal en groen concept. Dat is kansrijk. We willen graag kleinschalig blijven uitbreiden. En dan kunnen we ons in de toekomst ook verbinden aan andere zorgactiviteiten; een fysio, een kapper, een bso, etcetera.”

Wanneer de volgende verbouwing start, is nog niet bekend. “We zorgen ervoor dat er zo min mogelijk verstoring is van de rust, want die is het meest waardevol. Dus dat moeten we zorgvuldig plannen. Eerst maar eens rustig opbouwen.”

Ze zouden graag een grote feestelijke open dag organiseren, maar dat zou de rust verstoren, zegt Tessa. “Als mensen interesse hebben, krijgen ze een persoonlijke rondleiding."