Nieuws Actueel

Zoveelste incident nekt Jeremy Clarkson

Van onze redactie 11 maart 2015

Image 4803259

De presentator heeft naar verluidt vorige week een productiemedewerker van Top Gear geslagen en is daarom geschorst, maar dat is bij lange na niet het enige controversiële incident rond de presentator.

Dronken Clarkson is al sinds 1988 verbonden aan het autoprogramma. De show kreeg in 2002 een flinke make-over en Jeremy was de enige presentator van het oude team die door mocht gaan. Sindsdien werd hij steeds bekender en populairder onder televisiekijkers. Maar ook zijn uitspattingen werden steeds opmerkelijker. Een van de eerste grote incidenten was in 2008, toen Clarkson dronken achter het stuur zat. De presentator kreeg daarop een waarschuwing van de BBC.

Falklandoorlog Vorig jaar oktober was de laatste keer dat Clarkson negatief in het nieuws was. De presentator reed tijdens opnames in Argentinië rond met de kentekenplaat H982 FKL. Sommige mensen suggereerden dat dit een verwijzing was naar de Falkland-oorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië in 1982. Na protesten in het Zuid-Amerikaanse land moesten de presentatoren en de crew van Top Gear halsoverkop stoppen met de opnames. De BBC kreeg zelfs een boze Argentijnse ambassadeur op haar dak.

Racisme Clarkson staat ook bekend om zijn racistische uitspattingen. Zo zou hij eind vorig jaar een racistische tweet de wereld in geslingerd hebben. In het bericht stond de denigrerende Britse term 'slope', dat als scheldwoord wordt gebruikt om mensen van Aziatische afkomst te omschrijven. De presentator claimde dat zijn Twitteraccount was gehackt en dat hij niet verantwoordelijk was voor het versturen van de tweet. Maar in maart vorig jaar gebruikte Clarkson de term ook al eens. En in mei kreeg de bekende autoliefhebber al een 'laatste waarschuwing' van de BBC omdat hij tijdens opnames een rijmpje met racistische elementen zou hebben gemompeld. Het rijmpje in kwestie, Eeny, Meeny, Miny, Moe, bevat namelijk het woord 'nigger'.

Mexicanen In 2011 veroorzaakte Clarkson zelfs een diplomatieke rel toen medepresentator Rick Hammond Mexicanen 'lamlendig' en 'opgeblazen' noemde. De 54-jarige Brit zei daarop dat niemand daarover zou klagen, omdat de Mexicaanse ambassadeur toch zou liggen te slapen. Clarkson moest daarvoor officieel zijn excuses aanbieden aan de Mexicaanse ambassadeur in Londen.

De BBC heeft de opnames voor Top Gear stilgelegd. Over de toekomst van het autoprogramma wil de omroep nog niets kwijt. In Nederland zendt Veronica de show uit en gaat daar vooralsnog mee door. ''Momenteel zijn wekelijks twee afleveringen van seizoen 21 te zien. BBC zendt nu seizoen 22 uit, waarvan de opnames nog in volle gang waren. Over het uitzenden van het nieuwe seizoen bij Veronica is nog geen nieuws te melden'', liet de zender in een reactie weten aan BuzzE.