Nieuws Actueel

Zoveelste rampdag beurzen China

Bram de Vrind 25 augustus 2015

China beurs shanghai 335

De aandelenbeurzen in China gingen dinsdag opnieuw stevig onderuit. De hoofdgraadmeter van de beurs in Shanghai stond tussentijds op een verlies van bijna 6 procent, na de duikeling met 8,5 procent een dag eerder. De kleinere beurs in Shenzhen noteerde ongeveer 7 procent in de min.

De Chinese beurzen kenden maandag de slechtste beursdag sinds februari 2007 door de vrees voor een harde landing van de Chinese economie.

Andere beurzen in de regio toonden een gemengd beeld na de diepe val van maandag. De All Ordinaries in Sydney toonde herstel en won 2,7 procent, onder aanvoering van de Australische banken. De Kospi in Seoul ging 0,9 procent vooruit, na de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. De landen waren al meer dan twee dagen met elkaar in overleg vanwege de opgelopen spanningen en bereikten maandag een akkoord.

In Hongkong leverde de Hang Seng-index een eerdere winst weer in en verloor 1,3 procent. Ook in Tokio verdampte een eerdere winst en werd opnieuw een flink verlies geleden. Daar sloot de Nikkei 4 procent in het rood op 17.806,70 punten. De Japanse hoofdindex raakte op maandag al bijna 5 procent kwijt en verloor in de afgelopen vijf handelsdagen 10 procent.

De Amerikaanse en Europese beurzen lijken dinsdag weer wat te herstellen na de zware koersverliezen op maandag.