Nieuws Actueel

Zoveelste week van de waarheid Griekenland

Bram de Vrind 15 juni 2015

Griekenland varoufakis schulden crisis euro 335

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dringt opnieuw aan op gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. Ook pleit hij voor langere betaaltermijnen. Alleen op die manier kan Griekenland de aflossing van haar grote schuld garanderen. Dat zegt de bewindsman maandag in de Duitse krant Bild.

Gesprekken wéér mislukt

Volgens Varoufakis kan een akkoord in één nacht bereikt worden, maar zegt hij, 'dan moet bondskanselier Angela Merkel er wel bij zijn.'

Torenhoge schuldMerkel was er zondag niet bij, toen gesprekken plaatsvonden tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De gesprekken werden zonder resultaat afgebroken, liet de Europese Commissie (EC) weten. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de EC, probeerde afgelopen weekeinde alsnog tot een vergelijk te komen met de Griekse regering over de voorwaarden voor verdere steun aan het Zuid-Europese land, dat nog altijd zucht onder een torenhoge schuld. Dat lukte niet. Verdere discussie moet nu plaatsvinden in de eurogroep.

AbsurdDe Griekse premier Alexis Tsipras zei tegenover de krant Efimerida Ton Syntakton dat Griekenland aan de onderhandeltafel verscheen met geloofwaardige eigen voorstellen nadat plannen van de Europese Commissie vorige week werden afgedaan als absurd.

RealismeTsipras wacht nu, samen met zijn regeringsploeg, 'geduldig op realisme bij de crediteuren'. Volgens de premier is de nadruk van de geldschieters op een hervorming van het Griekse pensioenstelsel louter politiek gemotiveerd.