Nieuws Actueel

Zuipkeet kwelt horecaondernemer

Rik Nizet 28 mei 2014

Horecaondernemers durven niet te klagen over zuipketen in hun gemeenten. Ze zijn bang voor represailles als ze aangeven dat jongeren onder de 18 jaar daar nog altijd alcohol krijgen, schrijft De Telegraaf.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet dat vooral in de provincies buiten de Randstad het kroegbezoek terugloopt nu de minimumleeftijd voor alcohol is verhoogd. "Er zijn zelfs ondernemers die daardoor failliet gaan", zegt Joris Prinssen van KHN. De jongeren zoeken hun heil vooral in zuipketen. De reguliere horeca durft daar echter niet over te klagen.

Voorzitter Corné van de Erve van de Friese afdeling van KHN: "Als een kroeg heel erg tegen een keet heeft geageerd en die moet daardoor sluiten, dan weten de jongeren zo’n kroeg wel te vinden.” De leden van de Friese KHN maken zich ook zorgen om de jongeren zelf omdat het toezicht in de zuipketen ontbreekt.ZuipketenZuipketen zijn sterk in opkomst nu 16 en 17-jarige geen alcohol meer mogen drinken in het café. Waar Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vorig jaar al voor vreesde, lijkt waarheid te worden.

IndrinkenHorecauitbaters maken zich niet alleen meer zorgen om hun omzet, maar ook om de veiligheid van de jongeren die indrinken in de achtertuin van hun ouders. "De ene na de andere schuur wordt omgebouwd tot zuipkeet, zonder toezicht", zegt Dennis Blokdijk, eigenaar van Het Wapen van Munster in het Noord-Hollandse De Rijp. Dit valt onder de noemer 'thuis drinken' waardoor controle ontbreekt. "Dit gaat een mega groot probleem worden”, aldus Blokdijk. Anja Hoeks, eigenaresse van Feestcafé de Flier in het Brabantse Bergeijk, ziet dezelfde ontwikkeling. "Het is heel erg hier, en het worden er steeds meer.''