Nieuws Actueel

Zwaar materieel kreeg A50 weer sneeuwvrij (video)

Van onze redactie 5 februari 2015

Op de snelweg was door een samenloop van omstandigheden een dikke aangekoekte gladde sneeuwlaag ontstaan. Automobilisten zaten uren vast in de file die vanaf de avondspits tot diep in de nacht duurde.

Firestorm Het grofste geschut dat Rijkswaterstaat inzette, is de Firestorm, een 'strooiwagen' die onder hoge druk warm zout op het asfalt spuit. Door de temperatuur van 70 graden smelten sneeuw en ijs meteen. Rijkswaterstaat heeft slechts twee van deze auto's beschikbaar. Ze staan gestationeerd in Zwolle en Badhoevedorp, allebei plaatsen die ruim honderd kilometer van de plek des onheils verwijderd liggen. De Firestorm uit Zwolle was op het moment van de hevige sneeuwval wel al wat dichter in de buurt van Oss. De machine was ook al op de A28 ingezet.

Calciumsproeiers Daarnaast gebruikte Rijkswaterstaat 2 zogeheten calciumsproeiers. Dat zijns strooiwagens die een vloeibare stof over sneeuw en ijs sproeien. Het werkt sneller dan het gebruikelijke strooizout. Toch wordt de calciumsproeier minder vaak gebruikt omdat 'gewoon' strooizout beter blijft liggen. Rijkswaterstaat heeft landelijk maar vier van dergelijke calciumsproeiers. Twee daarvan zijn op de A50 en de A59 ingezet. Deze machines zijn in de buurt van Arnhem gestationeerd en waren dus sneller ter plaatse.

Sneeuwbui volgde tracé De problemen op de snelweg ontstonden doordat een hevige sneeuwbui precies het tracé van de A50 volgde. Daardoor lag er over een grote afstand sneeuw op de weg. Die werd door het verkeer van de avondspits platgereden. De sneeuw smolt. Terwijl het verkeer in de file kwam, ging het vriezen waardoor de gesmolten sneeuw een grote ijsplaat op de weg werd. Vanwege de file konden strooiwagens ook niet vooruit. Door glijpartijen en bijbehorende ongelukken liep het vervolgens helemaal vast. Bergingsdiensten konden er niet meer door.

Rijkswaterstaat sloot de weg helemaal af om te voorkomen dat de file zou blijven groeien.

Pas nadat het meeste verkeer van de weg was verdwenen, konden de sneeuwbestrijders van Rijkswaterstaat de weg weer begaanbaar maken.

Die klus was nog maar net geklaard toen Nederland wakker werd en begon aan de langste ochtendspits van dit jaar met 457 kilometer file. Deze werd niet zozeer veroorzaakt door gladheid of ongevallen, maar vooral doordat mensen voorzichtiger gingen rijden en meer afstand hielden.

Video: demonstratie Firestorm (bron: Rijkswaterstaat)