Nieuws Actueel

Zwaarste verlies voor Dow sinds oktober

Van onze redactie 27 januari 2015

Halverwege de handelsdag stond de Dow 1,3 procent lager op 17.445 punten. De S&P 500-index daalde 0,9 procent tot 2037 punten en de Nasdaq verloor 1,3 procent tot 4710 punten.

De resultaten van softwaregigant Microsoft, die maandagavond na het slot op Wall Street naar buiten werden gebracht, waren nagenoeg in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten. Beleggers waren echter teleurgesteld door een afkalvende vraag naar Windows-software uit het bedrijfsleven en de omvang van negatieve wisselkoerseffecten. Microsoft verloor 8,2 procent.

Caterpillar

Machinebouwer Caterpillar (min 7,5 procent) wist de eigen prognoses niet waar te maken. Dat kwam onder meer door de lagere olieprijs; veel bedrijven in de olie- en gassector stellen investeringen uit. Daar heeft het concern als leverancier van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw veel last van. Ook viel de prognose voor de resultaten dit jaar tegen.

Producent van consumentengoederen Proctor & Gamble (min 3,6 procent) had last van een sterke dollar en zag de winst en omzet in het tweede kwartaal van zijn boekjaar zakken. Chemieconcern DuPont (min 1,6 procent) had eveneens last van negatieve wisselkoerseffecten en een zwakke vraag.

Negatieve wisselkoerseffecten

,,De kwartaalresultaten staan in toenemende mate onder druk door negatieve wisselkoerseffecten en de aanhoudende afkoeling van de wereldeconomie'', zei een handelaar. ,,Daar kwam nog een tegenvallend aantal orders voor duurzame goederen bovenop''. De orders voor duurzame goederen daalden in december met 3,4 procent, waar economen in doorsnee rekenden op een toename van 0,3 procent.

Onderzoeksbureau Conference Board maakte kort na de handelsaanvang bekend dat de index die het Amerikaanse consumentenvertrouwen weergeeft, steeg van 93,1 in december tot 102,9 deze maand. Economen rekenden hier op een stijging naar 95,5.