Nieuws Actueel

Zwakke cijfers houden Wall Street in toom

Van onze redactie 15 mei 2015

Image 4925528

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, stond drie kwartier voor het slot vrijwel onveranderd op 18.252 punten. De bredere S&P 500, die een dag eerder de hoogste slotstand ooit bereikte, stond eveneens vlak op 2121 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 5045 punten.

De Amerikaanse industrie heeft in april 0,3 procent minder geproduceerd dan een maand eerder. Economen rekenden gemiddeld op een stabiele productie. Ook bleek dat het consumentenvertrouwen, zoals maandelijks gemeten door de universiteit van Michigan, in mei flink is afgenomen. Ook hier werd op een stabilisatie gerekend.

Microsoft Software- en technologiegigant Microsoft was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een min van 1,1 procent. Vliegtuigbouwer Boeing en creditcardmaatschappij American Express leverden allebei 0,8 procent in.

De sterkste stijger was Cisco Systems. De fabrikant van netwerkapparatuur, die eerder deze week met beter dan verwachte kwartaalcijfers kwam, won 1,5 procent. Ook sportkledingfabrikant Nike, doet-het-zelfketen Home Depot en chemieconcern DuPont waren in trek met koerswinsten boven de 1 procent.

Euro Chipmachinefabrikant Applied Materials, die onlangs de miljardenovername van zijn Japanse branchegenoot Tokyo Electron afblies, meldde donderdag nabeurs een forse winstgroei over het afgelopen kwartaal. Bovendien overtrof de omzetprognose de gemiddelde verwachting van analisten. Het aandeel won 2 procent.

De euro was 1,1455 dollar waard, tegen 1,1435 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie was vrijwel stabiel op 59,89 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 66,92 dollar op.