Nieuws Actueel

Zware klus wordt fluitje van een cent met Tegeltiller XXL van Leo Pol

Van onze redactie 6 februari 2015

VloertegelsDoor hemzelf bedacht en volgende week te bewonderen als noviteit op de Bouwbeurs in Utrecht. Met de machine kunnen tegelzetters straks gemakkelijk, snel en ergonomisch verantwoord grote vloertegels binnen en buiten nauwkeurig naar de goede plek dirigeren.

VloerlijmAl sinds 2010 is Leo Pol bezig met het bedenken van een handige machine waarmee je zware vloertegels kunt optillen en nauwkeurig op de juiste plek kunt plaatsen. „Want dat soort machines voor binnen waren er niet en ik was in grote villa’s steeds vaker aan het klungelen met marmeren tegels van wel 70 bij 70 centimeter die tientallen kilo’s wogen. Funest voor mijn rug en schouders en je moest ook nog oppassen dat je dan niet in de vloerlijm stapte. Datzelfde geluid hoorde ik eigenlijk bij al mijn collega’s.”

KabelVijf jaar en drie prototypes verder heeft Pol nu een eerste werkend apparaat klaar, de Tegeltiller XXL, zoals hij hem heeft gedoopt. Het is een karretje met laadplatform voor de tegels en een kraan met een elektrisch aangedreven lier, die de tegels kan tillen en draaien. De kraan draait op een accu, zodat er ook niet met snoeren gewerkt hoeft te worden. De tegels worden vastgezogen aan een schijf met rubberen ring die vacuüm getrokken wordt. Vervolgens kan de kraan de tegel aan een kabel omhoogtrekken en laten zakken.

TerugverdienenDe machine is nog niet helemaal zoals Pol hem graag wil hebben, maar goed genoeg om gepresenteerd te worden op de landelijke Bouwbeurs volgende week in Utrecht. Wat ie moet kosten weet Pol nog niet, maar het zal allicht een bedrag met drie nullen worden. „Voor zo’n oerdegelijke en handige machine is zo’n investering zeker niet te duur”, weet Pol, „want je verdient het alleen al terug aan minder verzuim en arbeidsongeschiktheid.”

Foto: Leo Pol met zijn Tegeltiller XXL (Carlo ter Ellen)