Nieuws Actueel

Zware koersverliezen ASML en ASMI houden AEX in het rood

De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag door koersverliezen in de chipsector. Vooral ASML en ASMI werden flink lager gezet na mediaberichten dat de grote Taiwanese chipproducent TSMC dit jaar minder gaat investeren dan gepland vanwege het trage herstel in de sector.

ANP 17 april 2023

ANP170423100 1

Chipmachinemaker ASML, die later deze week met resultaten komt, leverde 3,7 procent in. Het Taiwanese dagblad DigiTimes meldde onder meer dat ASML flink minder orders heeft ontvangen van zijn grote klant TSMC. Branchegenoot ASMI zakte ruim 3 procent en ook Besi behoorde tot de grootste dalers met een min van dik 2 procent.

De Amsterdamse hoofdindex noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 760,44 punten. De MidKap won een fractie op 948,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,4 procent. Parijs bleef ongewijzigd.

Exor

Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van ruim 3 procent. Philips toonde wat herstel en klom 1,7 procent. Vrijdag verloor Philips nog dik 3 procent nadat de Amerikaanse toezichthouder FDA had verklaard zich zorgen te maken over het tempo van de terugroepactie van de slaapapneu-apparaten.

ING daalde 0,4 procent ondanks een koopadvies van Baptista Research. Verzekeraar NN Group (plus 0,1 procent) profiteerde van een koopadvies door analisten van investeringsbank Berenberg. Exor verloor 0,5 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het Italiaanse investeringsfonds, onder meer eigenaar van voetbalclub Juventus, boekte vorig jaar een nettowinst van 4,2 miljard euro. Een jaar eerder bedroeg de winst 1,7 miljard euro.

Angry Birds

Bij de kleinere bedrijven steeg B&S Group 3 procent na publicatie van de jaarcijfers. De distributeur en groothandelaar kondigde daarbij aan Peter van Mierlo te willen benoemen tot nieuwe topman. Eerder dit jaar stapten topman Tako de Haan en vicevoorzitter Willem Blijdorp van de raad van commissarissen op vanwege kwesties rond mogelijke belangenverstrengeling. De publicatie van de jaarcijfers werd daardoor uitgesteld.

In Helsinki werd Rovio 18 procent meer waard. Het Japanse moederbedrijf van game- en entertainmentconcern Sega neemt zijn Finse branchegenoot, bekend van het mobiele spelletje Angry Birds, over voor dik 700 miljoen euro.

De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,0977 dollar. De Europese eenheidsmunt beweegt daarmee rond het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 82,48 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 86,06 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws