Nieuws Actueel

Zwart goud verliest glans

Lotte Grimberg 29 oktober 2014

Bodemonderzoeker Fugro zucht onder een snel verslechterende olie- en gasmarkt en grijpt daarom in. Het bedrijf maakte woensdag bekend vooral het onderdeel Geoscience, dat potentiële wingebieden in kaart brengt, onder handen te nemen. Vanwege de slechte resultaten ziet Fugro bovendien af van de uitkering van dividend dit jaar.

LeeuwendeelDe diensten aan de olie- en gasmarkt zijn goed voor het leeuwendeel van de omzet van de onderneming uit Leidschendam. Door de daling van de olieprijs stellen steeds meer olie- en gasbedrijven hun investeringen uit, waardoor er minder werk is voor Fugro. Het orderboek groeit dan ook niet meer, maar stabiliseerde aan het eind van het derde kwartaal op 1,7 miljard euro.

HerstelFugro schreef in de eerste helft van dit jaar al voor bijna 350 miljoen euro af. Daar komt nog eens 200 tot 250 miljoen euro bij, vooral met betrekking tot Geoscience. Fugro rekent binnen deze divisie op aanhoudende verliezen bij het onderdeel Seabed Geosolutions, een samenwerkingsverband met de Franse branchegenoot CGG. Fugro richt zich volledig op het herstel van het onderdeel en bekijkt daarnaast alle strategische alternatieven.

GunstigVolgens het Leidschendamse bedrijf zijn de vooruitzichten voor zijn diensten op de lange termijn gunstig, maar voor de middellange termijn "uitdagend''. Naast het inhouden van het dividend, mede bedoeld om de balans te versterken, gaat Fugro zich richten op een verbetering van de winstmarge met 5 à 6 procentpunten in de komende 2 jaar. Het bedrijf verlaagde het budget voor vervangingsinvesteringen en overnames met 125 à 225 miljoen euro op jaarbasis.

Solide basisBinnen alle divisies verandert wel wat in het kader van "de nieuwe realiteit in de olie- en gasmarkt''. Zo wordt het aantal schepen bij Geotechnical verkleind en wordt het verzorgen van vluchten bij het onderdeel Survey uitbesteed. Deze twee divisies bieden Fugro "nog altijd een solide basis''.