Nieuws Actueel

Zwarte Cross geeft gratis rondjes

Lotte Grimberg 21 juli 2015

Festival Zwarte Cross steunt bezoekers met een krappe beurs komend weekend met de zogenoemde 'Zoepsidie'. Wie het niet zo breed heeft, kan een verzoek indienen bij de 'ambtenaren' van een mobiel loket op het terrein. Die bepalen vervolgens of je in aanmerking komt voor gratis muntjes. Armlastige bezoekers kunnen zo ook eens een rondje geven of de kinderen trakteren op een frietje, maakte de organisatie dinsdag bekend.

Het befaamde motorcross- en muziekfestival wil zo laagdrempelig mogelijk zijn. ,,Geld moet in elk geval niet de reden zijn om thuis te blijven'', stelt de organisatie. Overigens hoeven de minderbedeelden geen bankafschrift mee te nemen om hun penibele financiële situatie aan te tonen. ,,De strenge, doch rechtvaardige ambtenaren behandelen ieder verzoek volledig objectief en besluiten ter plekke of het gehonoreerd kan worden.'' Het aantal gratis munten kan volgens een woordvoerder variëren en hangt af van de geloofwaardigheid van het verhaal dat de bezoeker vertelt.

De 'ambtenaren' zullen niet zo streng zijn als de gemiddelde gemeenteambtenaar, belooft de organisatie. Ze daagt mensen van wie de bankrekening er iets rooskleuriger uitziet uit ook een poging te wagen. ,,Goede voorstellen of ideeën met betrekking tot naastenliefde, creativiteit en het mooier maken van de wereld worden ook in behandeling genomen.''

Hoeveel gratis muntjes er precies worden uitgedeeld, is voor de organisatie nog de vraag. ,,Het is voor ons ook nieuw. We zorgen dat er genoeg zijn, maar het moet wel in alle redelijkheid blijven'', aldus de zegsman. ,,Hopelijk gaan we er niet op failliet.''

De negentiende editie van het festival in de Achterhoek begint vrijdag en duurt tot en met zondag. Alleen voor de eerste dag zijn nog kaarten te koop. Naast motorcross, staan er meer dan 150 muziekacts op het programma, onder wie Anouk, Blues Pills, Jack Parow, Band of Skulls en The Kooks en zo'n duizend theaterartiesten. Vorig jaar kwam er een recordaantal van 185.000 bezoekers op het festival af.