Nieuws Actueel

Zwarte dag voor grootste bouwbedrijf van Nederland

Rik Nizet 18 mei 2015

Bam nederland 800

BAM heeft in de eerste maanden van dit jaar een verlies geleden, terwijl een jaar eerder nog een winst werd geboekt. Het grootste bouwbedrijf van Nederland schreef dat maandag vooral toe aan het uitblijven van boekwinsten bij de onderdelen vastgoed en publiek-private samenwerking (pps).

Het gecorrigeerde resultaat voor belastingen, waar herstructureringskosten en bijzondere waardeverminderingen buiten beschouwing blijven, kwam uit op 14,1 miljoen euro negatief. Een jaar eerder was dat nog een plus van 5,2 procent. BAM handhaaft de verwachting dat dit resultaat over het hele jaar hoger is dan de winst van 62,2 miljoen euro in 2014.

'Aanhoudende uitdagingen'BAM had, vooral in Nederland, last van "aanhoudende uitdagingen'' bij het afronden van oudere projecten en van nog altijd te hoge kosten. Bij de zogeheten operationele sectoren bouw en techniek en infra bood de sterkere Britse pond nog enigszins tegenwicht. De activiteiten in het Verenigd Koninkrijk namen het gros van de groei van het orderboek voor hun rekening. In Nederland was de omzet in bouw en techniek vlak, terwijl bij de infra-tak sprak was van een lichte daling.

InvesteringenBij de 'investeringssectoren' vastgoed en pps werden in tegenstelling tot het eerste kwartaal van 2014 geen boekwinsten gerealiseerd. Wel steeg het aantal verkochte woningen, van 444 naar 496 stuks. Het aandeel dat hiervan naar particulieren ging, steeg "aanzienlijk'' tot 85 procent.

Bestuursvoorzitter Rob van Wingerden zei vol vertrouwen vooruit te kijken maar tegelijkertijd voorzichtig te zijn. ,,De marktomstandigheden zijn wisselend, maar over het algemeen positiever dan een jaar geleden, hetgeen tot uiting komt in de groei en verbeterende kwaliteit van onze orderportefeuille.'' BAM had aan het eind van het eerste kwartaal een werkvoorraad ter waarde van 11 miljard euro, 700 miljoen euro meer dan een jaar eerder.