Nieuws Actueel

Zwarte maandag op de beurzen

Bram de Vrind 24 augustus 2015

Beurs rood 335

De forse duikeling van de beursgraadmeters komt niet geheel als een verrassing, maar het tempo van de neergang is dat wel. Dat stellen marktanalisten maandag in een reactie op de aanhoudende, enorme verliezen die al dagenlang in Europa, de Verenigde Staten en Azië worden geboekt.

Alles over zwarte maandag:

Ravage op Europese beurzen Wall Street mee de afgrond in Winstgroei bedrijfsleven met procenten omlaag China opnieuw in vrije val

De AEX-index leverde maandagmorgen voor de vierde dag op rij meer dan 2 procent in. Volgens handelaar Cees Smit van Today's Beheer maken de huidige verliezen pijnlijk duidelijk dat het herstel van de economie nog zeer broos is. "Daarbij is China de trigger", aldus Smit, die de correctie op de markten voor later in het jaar had voorzien. "Maar ook de Griekse kwestie blijft dooretteren", doelde hij op de nieuwe verkiezingen in het noodlijdende euroland.

Zwakke broedersSmit is verbaasd over het tempo waarmee de beurzen naar beneden gaan. Hij benadrukt daarbij dat het niet alleen de 'zwakke broeders' zijn die in het rood duiken. "Zo ging het bijvoorbeeld bij ASML lang heel goed, maar dat bedrijf heeft onlangs toch ook fors verloren." Sinds half juli zag ASML circa 25 procent van zijn beurswaarde verdampen. Daarmee zakte de chipmachinemaker naar het laagste niveau sinds oktober vorig jaar.

Tikkie overdrevenMarktanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen bestempelde de huidige koersval als een 'tikkie' overdreven. Toch is de tijdelijke onrust volgens hem niet verwonderlijk. De analist wijst met een beschuldigende vinger onder meer naar de bijzonder lage inflatie. "Door de daling van de grondstofprijzen, en olie in het bijzonder, kom je toch in een deflatiescenario", aldus Versteeg. "Daarnaast versterkt de euro ten opzichte van de dollar, wat ook minder goed nieuws is voor Europa."

Onderliggende economieVersteeg is wel te spreken over de 'onderliggende economie'. Als voorbeeld noemt hij de consumentenbestedingen, het vertrouwen in de economie en de woningbouw in de Verenigde Staten. Ook belooft de tweede helft van jaar beter te worden dan de eerste helft. "Misschien dat we op de korte termijn nog wel iets verder wegzakken. Maar ik blijf positief over aandelen, al zijn we wel wat voorzichtiger geworden."