Nieuws Actueel

Zwartspaarders moeten dokken

Lotte Grimberg 9 februari 2015

De Belgische belastingdienst hield 400 miljoen euro over aan de zwartspaarders die hun rekeningen bij bankreus HSBC illegaal gebruikten. De Nederlandse fiscus haalde slechts twee miljoen euro aan naheffingen en boetes binnen, zo blijkt uit onderzoek van Trouw.

GoudEen lichte teleurstelling zal zich vermoedelijk hebben meester gemaakt van de inspecteurs van de Nederlandse Belastingdienst in het najaar van 2010. Met de gelekte gegevens van de Zwitserse vestiging van de bank HSBC hadden ze namelijk in potentie goud in handen. Onder de rekeninghouders die banden hadden met Nederland konden talloze zwartspaarders zitten, die nu alsnog tegen de lamp liepen. Maar het aantal spaarders dat daadwerkelijk belastingplichtig was in Nederland bleek laag: slechts een honderdtal.

GelukAndere landen hadden meer geluk. Zo konden Frankrijk, België en de Verenigde Staten op basis van de gelekte gegevens grote bedragen opeisen aan boetes en achterstallige betalingen. Alleen de Belgische inspectie claimt al meer dan 400 miljoen euro terug van belastingplichtigen.

Rijke klantenDe Britse bank HSBC erkent dat in het verleden fouten zijn gemaakt bij de Zwitserse tak van het bedrijf. HSBC reageert daarmee op berichten in internationale media, waarin wordt geconcludeerd dat rijke klanten werden geholpen bij het ontduiken van belastingen.

"We erkennen en zijn verantwoordelijk voor fouten in het verleden op het gebied van compliance en control'', verklaarde de bank. Volgens HSBC werd de Zwitserse tak na de aankoop in 1999 niet volledig geïntegreerd in het bedrijf, waardoor het niveau van toezicht tekortschoot. De problemen zouden inmiddels zijn aangepakt.

CriminelenVolgens The Guardian konden criminelen, corrupte zakenlieden en andere risicovolle personen bankrekeningen openen in Zwitserland. Met sommige cliënten zou zijn samengezworen om hun geld uit het zicht van de fiscus te houden, berichtte de Britse krant.