Nieuws Actueel

Zweden regelt onderonsje vrouwelijke EU-ministers van Financiën

De Zweedse minister van Financiën Elisabeth Svantesson heeft haar vrouwelijke EU-collega's, onder wie Sigrid Kaag, voor een diner in Brussel uitgenodigd. De mannelijke ministers van Financiën zijn niet welkom. Ook Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, schuift aan. Volgens een diplomaat "zit er geen grotere gedachte tegen de mannelijke collega's" achter het initiatief.

ANP 13 februari 2023

ANP130223089 1

Zweden is tijdelijk EU-voorzitter en Svantesson leidt tot 1 juli alle vergaderingen van de EU-ministers van Financiën. Negen van de 27 EU-landen hebben een vrouw als minister van Financiën. Naast Nederland zijn dat onder meer Spanje, Luxemburg en Finland. Drie van hen zitten niet in een euroland, waaronder Zweden.

Het is volgens ingewijden heel gebruikelijk dat groepjes landen in allerlei verbanden met elkaar overleggen. Zo maakte Nederland tijdens het ministerschap van Wopke Hoekstra deel uit van de zogeheten Hanze-groep, een alliantie van zeven kleinere eurolanden, hoewel Duitsland ook weleens meedeed.

"Het is goed om collega's tegen te komen", aldus een EU-bron. "Er moet niet meer achter worden gezocht."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws