Nieuws Actueel

Zweefcursus UWV onder de loep

Caroline Spilt 12 juni 2015

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat kijken naar het besluit van uitkeringsinstantie UWV om enkele werkzoekenden te steunen zodat ze zich konden laten omscholen tot helderziende. De SGP heeft Kamervragen over de kwestie gesteld.

Het is een "ongebruikelijk beroep'', erkende de bewindsman vrijdag na de ministerraad. Hij wil precies weten hoe het in elkaar steekt en of het in overeenstemming met de regels is gebeurd.

1000 euro per persoonZeven mensen hebben een vergoeding gekregen om zich te laten omscholen tot helderziende. Het gaat om een bedrag van maximaal 1000 euro per persoon, dus hooguit 7000 euro belastinggeld in totaal. "Het kost meer om drie Kamervragen hierover te beantwoorden'', laat het UWV in een reactie weten.

De vergoeding die de aanstaande paragnosten krijgen, is bedoeld om oudere werklozen aan een baan te helpen. "Het moet een sprongetje naar werk zijn, dat is hartstikke goed. Helderziende is geen verboden beroep, het wordt elke avond op televisie gedaan. Ik snap de discussie, maar er is niets verkeerd gegaan'', aldus de woordvoerder van het UWV.

Hij wijst erop dat de opleiding tot helderziende officieel erkend is. Daarom is er geen reden om een vergoeding te weigeren. Volgens de zegsman hebben tien mensen gevraagd om een vergoeding voor een medium-opleiding. Het is niet bekend waarom drie van hen geen geld hebben gekregen.

Het programma Reporter Radio (NPO Radio 1) deed onderzoek naar de opleidingsvergoeding. Volgens het onderzoek hebben sinds 2008 tientallen werkloze vijftigplussers gebruikgemaakt van de mogelijkheden.

Stichting Paradidakt leert werklozen hoe ze zogeheten tarotkaarten en engelenkaarten kunnen leggen. Ook gaan cursisten naar de Ardennen voor reïncarnatiesessies en leren deelnemers hoe ze in een glazen bol moeten kijken.