Nieuws Actueel
Zwevende trein in 10 minuten van Utrecht naar Amsterdam

Zwevende treinen die passagiers geruisloos in een mum van tijd van de ene metropool naar de andere brengen. Het klinkt als futuristische toekomstmuziek, maar als het aan bedenker Jim Schoot ligt, rijdt de Atrain al over vijf jaar in tien minuten van Amsterdam naar Utrecht.
Bedenkers Jim Schoot (52) en Bearnd Hylkema van het technisch ontwerp- en adviesbureau Novus Finitor in Leeuwarden werken al vier jaar aan de Atrain, en nu moet het gebeuren. “De techniek is er, er kan worden gewerkt met de huidige treinrails en zelfs met de blauwgele NS-treinen die nu gebruikt worden”, vertelt hij aan het AD. Technische Universiteiten van Delft en Twente hebben de Atrain al omarmd, en werken graag samen met Schoot. De contacten met ProRail en NS zijn gelegd.
Toch wordt er nog niet gebouwd aan een prototype van Atrain. “We hebben een wereldprimeur in handen, maar wat nog nodig is, is wilskracht en geld.” Schoot zoekt nog naar financierders en investeerders. “Ik hoop dat het ons gegund is om zo snel mogelijk te kunnen starten met de transformatie van het spoor.” 'Bogie' De techniek van Schoot zit niet in de infrastructuur, maar in de nieuwe 'bogie' aan de onderkant van de trein die de wielen vervangen. “Met deze bogies zweven we dan over een ultradun laagje lucht en worden voortgeduwd dankzij magneet-wielen.” Omdat de trein zweeft, is er geen wrijving met het spoor. “Dan is er dus ook geen slijtage, weinig onderhoudskosten en er komt geen fijnstof, geluid en trilling vrij. Bovendien kan goederenvervoer veel zwaarder worden beladen, omdat het gewicht niet hoeft te steunen op twee treinsporen. Het wordt verdeeld over een veel groter oppervlak.” Einde De techniek van de vertrouwde geelblauwe wagons is volgens Schoot aan het eind van zijn levenscyclus gekomen. “Het heeft ons de afgelopen 200 jaar veel gebracht, maar om te voldoen aan de wensen en eisen van de komende 200 jaar is het nu tijd voor nieuwe techniek. Ik hoop dat de opkomende landen, zoals China en India die hun netwerken nog moeten aanleggen, hiervoor kiezen.” Schoot denkt in de toekomst gemakkelijk wereldmetropolen met elkaar te kunnen verbinden door de supersnelle Atrain. “En dan heb ik het niet over de verre toekomst. Mensen zeggen wel eens: 'Dat maak je zelf niet meer mee.' Dat is onzin, maar het is zeer afhankelijk van de daadkracht van betrokken partijen en mogelijke financierders. Het zou weer een fantastisch stukje Dutch-Design zijn.”
RailaHead - Atrain from Ludic Media on Vimeo.