Nieuws Actueel

Zwierink Standbouw in Almelo onder de vleugels van broers Freek en Arne Zwierink

Van onze redactie 2 oktober 2015

FB Zwierink 1

Keihard werken, dat is kort gezegd de verklaring voor het feit dat Zwierink Standbouw in krap dertig jaar is uitgegroeid tot een bedrijf met 26 personeelsleden en een reclametak met zes medewerkers. In de maanden januari-februari en augustus-september, als er overal in Europa beurzen worden gehouden, draaien ze hun hand niet om voor werkweken van tachtig, negentig uur. “Er zijn dan weken dat ik niet thuis ben,” licht Arne (41) toe. Als commerciële man is hij het gezicht naar buiten, maar ook bij de standopbouw is hij van de partij. “Als er dan thuis problemen zijn, moeten ze het even zonder mij oplossen. Ik kan het me niet veroorloven dat een stand van een klant niet op tijd af is.”

Respect Freek (46) is de technische man, belast met de gang van zaken in de werkplaats. Maar ook hij staat tussen de medewerkers op de werkvloer en draait er zijn hand niet voor om om in het holst van de nacht in de auto naar een beurs in München te rijden, daar een probleem te verhelpen en ’s avonds terug naar Twente te gaan. “Zo dwing je respect bij je medewerkers af, niet door in een net pak achter je bureau te blijven zitten,” verduidelijkt Freek. Arne: “Ik denk dat er geen enkel standbouwbedrijf van deze omvang is waar de directeuren gewoon meewerken op de vloer.”

Twee mensenlevens Deze instelling hebben beide Zwierinks niet van een vreemde. “Onze vader heeft het bedrijf zo opgebouwd, door hard te werken,” licht Freek toe. “Die man heeft wel voor twee mensenlevens gewerkt,” zegt Arne vol bewondering. Zwierink sr. startte het standbouwbedrijf in 1987 in Boekelo. Na studies MTS bouwkunde (Freek) en HTS bouwkunde (Arne) namen de beide zonen eind jaren negentig het bedrijf over. “Ik had eerst mijn zinnen gezet op een carrière in de bouw, maar kreeg al snel in de gaten dat de standbouw mij meer ligt. Alles gaat hier veel sneller. Als iemand nu belt voor een spoedopdracht, gaat alles op de kop. Snel schakelen, problemen oplossen, dat ligt mij wel,” verklaart Arne.

Meningsverschillen Mede omdat de taken duidelijk verdeeld zijn, is er niet of nauwelijks sprake van onenigheid. “Hoe ik denk, denkt Arne ook,” verklaart Freek. Natuurlijk zijn er weleens meningsverschillen, beaamt Arne, maar die worden snel opgelost. “Dat is het voordeel van twee broers die samen een bedrijf runnen. Bij twee compagnons die geen familie zijn, blijft zoiets toch langer hangen.” De goede onderlinge verhouding wordt ook verklaard door de ongeschreven regel dat de beide echtgenotes geen rol vervullen in het bedrijf. “Dan worden bepaalde zaken toch mee naar huis genomen, dat is niet prettig.” Dat wil niet zeggen dat werk en privé strikt gescheiden zijn. Freek en Arne bellen en zien elkaar juist ook veel buiten werktijd, bijvoorbeeld bij Heracles Almelo en dan gaat het “bijna altijd over het werk”. Nu de gezamenlijke ‘tenniscarrière’ door fysieke problemen is beëindigd, zijn ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze verheugen zich op deelname aan klassieke autorally’s. Recentelijk is hiervoor al een oldtimer aangekocht.

Hart en ziel Of Zwierink Standbouw op lange termijn een familiebedrijf zal blijven, is nog ongewis. De twee zonen van Arne en de twee dochters van Freek zijn te jong om daarover uitspraken te kunnen doen. “Vijf jaar geleden hadden we het idee om het bedrijf verder uit te bouwen en dan te verkopen,” vertelt Arne. Maar hier zijn ze van teruggekomen. “Als wij hier niet meer werken, is het bedrijf een stuk minder waard. Dan zijn het hart en de ziel eruit. Dit is een markt waarbij relaties een grote rol spelen. Het risico is groot dat klanten dan minder binding hebben met Zwierink Standbouw.” Voorlopig gaan ze daarom op dezelfde voet door. “Maar we hebben elkaar beloofd dat we ooit normale werktijden gaan hanteren,” besluit Freek met een lach.

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een artikel uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl.

Foto: Twentse Zakenmannen