Nieuws Actueel

Zwolle en Apeldoorn populair als vestigingsplaats

ZWOLLE/ APELDOORN - Zwolle en Apeldoorn zijn in deze regio de populairste vestigingsplaatsen voor nieuwe inwoners. Deventer is minder in trek.

Van onze redactie 29 oktober 2015

Bouwplaats Apeldoorn Deventer

Zwolle is in deze regio de populairste gemeente om je te vestigen. In 2014 kwamen er 5.434 mensen in Zwolle wonen. Geen enkele gemeente in het verspreidingsgebied van de Stentor verwelkomde meer nieuwe inwoners. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook de gemeente Apeldoorn was in 2014 zeer in trek bij nieuwe inwoners: 5.023 mensen kwamen vorig jaar in Apeldoorn wonen. Dat is 12 procent meer dan de 4.488 Apeldoorners die hun heil elders zochten.

Deventer minder

Deventer steekt daar wat schril bij af. Vorig jaar kwamen er weliswaar 3.326 mensen in de Hanzestad wonen, maar dat is 13 procent minder dan de 3.831 mensen die de stad in dat jaar de rug toekeerden.

Een negatief migratiesaldo zien gemeenten niet graag. Het zegt iets over de aantrekkelijkheid van een gemeente als vestigingsplaats. In Deventer maken ze zich echter nog geen grote zorgen.

Positieve verwachtingen

"Als er meer mensen vertrekken dan er nieuw in je gemeente komen wonen, is dat natuurlijk niet leuk", vertelt Maarten-Jan Stuurman van de gemeente Deventer. "Dat is niet iets wat we willen. In de afgelopen jaren vertrokken er meer mensen uit Deventer dan er bij kwamen. Gelukkig is het verschil in 2014 kleiner geworden. Nu de vraag naar woningen weer aantrekt, anticiperen we snel. We verwachten over 2015 overigens weer een positief migratiesaldo."